mainImage

Nieuwe regels voor verkamering en splitsing in Rijswijk

25 januari 2023, 13:39 uur
Lokaal

De gemeenteraad heeft gisteravond nieuwe regels voor het verkameren en splitsen van woonruimte vastgesteld. Wanneer een eigenaar een woning wil wijzigen door kamers te verhuren of de woning te splitsen moet een vergunning aangevraagd worden. De gemeente kan daarmee overbewoning en overlast beter tegengaan. De vergunningen zijn nodig voor woningen met een Woz-waarde van maximaal 1,4 x de NHG-kostengrens (in 2023: 567.000 euro).

Wethouder Gijs van Malsen (Volkshuisvesting) over de nieuwe regelgeving: "We zetten hiermee een mooie stap in het tegengaan van uitwassen veroorzaakt door beleggers die woningen opkopen en verhuren. Die woningen gaan anders naar bijvoorbeeld starters, leraren of verpleegkundigen. Ik ben blij om te zien dat de gemeenteraad deze mening deelt en het voorstel na een goede discussie unaniem is aangenomen. Daar voel ik me erg door gesterkt.”

De gemeente heeft de vergunningplicht ingesteld, omdat de vraag naar betaalbare koopwoningen in de stad groot is. Door de sterk gestegen woningprijzen en het sterk gedaalde aanbod, is het voor veel mensen niet of nauwelijks meer mogelijk om een betaalbare koopwoning in de stad te vinden. Het is voor een starter en middeninkomen niet mogelijk om een start te maken op de koopmarkt en daarna door te stromen naar een andere woning. Ook kan verkamering en splitsing leiden tot overlast en een slechtere leefbaarheid in de straat of buurt.

Het komende jaar wil de gemeente nog een paar stappen zetten om ongewenste praktijken van verhuurders tegen te gaan. Daarbij zit ook de zogeheten ‘opkoopbescherming’. Deze opkoopbescherming moet ervoor zorgen dat investeerders geen betaalbare koopwoningen meer kopen om te verhuren. Die woningen kunnen dan naar huishoudens die een woning kopen om er zelf te kunnen wonen.