Zuid-Hollandse boer en BBB-Statenlid: regeling is te ingewikkeld

12 June 2023, 14:39 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Te ingewikkeld, foutgevoelig en niet vertrouwenwekkend. Zo zien heel wat boeren volgens het Zuid-Hollandse BBB-Statenlid Edwin Veldhuijzen de aanpak piekbelasting zoals de overheid die maandag presenteerde. "Heel veel boeren snakken naar duidelijkheid. En dat geeft ook deze regeling niet", aldus Veldhuijzen, zelf melkveehouder in Zoeterwoude.

Veldhuijzen kreeg maandag van diverse collega's berichten binnen, nadat de website was gelanceerd waarop boeren kunnen nagaan of hun bedrijf onder de overheidsregeling valt. "Mijn vrouw heeft het programma geopend, maar ze liep gelijk vast op heel moeilijke vragen waar geen enkele boer antwoord op heeft. Je hebt daar een specialist voor nodig. Die krijg je toegewezen via de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Als je zelf een adviseur wil inschakelen, is dat voor eigen rekening. Dat geeft al weer het 'wij van wc-eend'-gevoel. Zoiets wekt geen vertrouwen", aldus de BBB'er.

Hij zet ook vraagtekens bij de meetmethode voor stikstofneerslag. "Te lastig en te ingewikkeld, ik weet bijna zeker dat de meesten daar niet uit komen. Het gaat bovendien om een zeer omstreden rekenmodel, de Aerius-check. Als iedere boer ervan overtuigd is dat dit niet de methode is om op bedrijfsniveau dingen te bepalen, hoe kan je dan in godsnaam toch weer dit rekenmodel gebruiken?" Een bedrijf is een piekbelaster als jaarlijks 2500 mol stikstof neerslaat op gevoelige natuur. Het gaat dan om neerslag binnen 25 kilometer van het bedrijf. Een 'mol' is een scheikundige eenheid waarmee het gewicht van neerslaande deeltjes kan worden berekend.

Veldhuijzen zit met zijn bedrijf op minder dan een kilometer van De Wilck, een Natura 2000-gebied van 116 hectare. "Ik heb geen opvolger, dus ik zit te wachten op een regeling om mijn bedrijf om te schakelen. Ik heb naast mijn melkveehouderij ook een camping, misschien zijn er mogelijkheden om daarin door te gaan. Maar zo'n 'omschakelaarsregeling' is er nog niet", aldus Veldhuijzen, één van de acht BBB-leden in de Provinciale Staten van Zuid-Holland.

"Ik maak deze hele problematiek in de praktijk mee en dat verhaal probeer ik te laten doordringen in de provincie. Ik denk dat met name hier in Zuid-Holland het begrip 'piekbelaster' veel breder moet worden getrokken dan alleen de veehouderij. Kijk maar eens naar de Rotterdamse haven. Het lijkt wel of ze eerst de agrarische sector om zeep willen helpen, zodat de rest niet meer aangepakt hoeft te worden. Dat is verre van 'woest aantrekkelijk'", zo verwijst de BBB'er naar de omschrijving die stikstofminister Christianne Van der Wal gebruikte voor de regeling.


Door: ANP