Willeke van Ammelrooy: MeToo meegemaakt, alleen nooit zo genoemd

22 March 2023, 08:55 uur
Landelijk
mainImage
ANP
Willeke van Ammelrooy.

Willeke van Ammelrooy spreekt zich in het AVROTROS-programma Volle Zalen uit over de positie van de vrouw in de filmwereld. "We noemen het allemaal nu MeToo. Ik heb dat ook meegemaakt, maar ik heb het nooit zo genoemd", aldus de 78-jarige actrice.

Van Ammelrooy geeft nu workshops aan jonge mensen. "Zodat ze zelf sterk leren worden. Om precies te weten; tot daar en niet verder. Om de baas te leren zijn." Zelf kreeg de actrice, ondanks haar verlegenheid, op de Toneelschool te horen dat ze te veel 'met haar sex speelt'. "Ik wist niet wat dat betekende, sexappeal. Ik dacht: waar heb je het over?" In de beginperiode van haar carrière lag de nadruk veel op seks. "In die periode ging het nog heel slecht met de Nederlandse film. Het bloot werd uitgebuit."

Hoewel Van Ammelrooy zich bewust was van haar imago als sekssymbool, hield zij zich er niet veel mee bezig. Van blootscènes die ze speelde heeft ze dan ook geen spijt. "Bloot hoort bij een mens. Ik vind dat je een mens in zijn geheel moet kunnen acteren." Toch had de actrice af en toe last van haar imago. "Dan werd ik niet meer gevraagd voor een mooie rol, maar alleen voor een scène om een nummertje te maken op de ijskast. Zodat ik dan toch in de film had gezeten. Dat heb ik niet gedaan natuurlijk."

Eerste rol

Een vervelende ervaring had Van Ammelrooy toen haar grenzen werden overschreden bij haar eerste grote rol, in de bioscoopfilm Mira (1971). Ze had afspraken gemaakt over het bloot met regisseur Fons Rademakers. "Ik wil wel bloot, maar ik wil niet dat je mijn schaamhaar ziet. Daar heeft hij zich niet aan gehouden en daar ben ik heel boos over geworden." De actrice heeft daarna nooit meer met Rademakers gewerkt.

De aflevering van Volle Zalen met Van Ammelrooy is woensdagavond te zien op NPO 2.

 


Door: ANP