Als eigenaar van een gebouw in Rijswijk moet je ervoor zorgen dat het kraanwater van goede kwaliteit is. Doe je dit niet? Dan lopen gebruikers het risico op een legionellabesmetting. Als de watertemperatuur tussen de 25 en 55 graden ligt, ontwikkelt deze bacterie zich vaak razendsnel. Uiteraard wil je niet dat gebruikers van jouw gebouw besmet raken. Gelukkig kun je zelf het een en ander doen om dit te voorkomen. Benieuwd wat? Je ontdekt het in deze tekst.
Spoel het leidingstelsel door
Staat water langere tijd stil in het leidingstelsel? Dan kan de temperatuur snel oplopen tot boven de 25 graden. Reden genoeg om de leidingen goed door te spoelen. Hiervoor zet je simpelweg de kranen open. Besteed vooral aandacht aan kranen die niet of nauwelijks gebruikt worden. Wen jezelf aan dat je deze wekelijks doorspoelt, zodat legionella geen kans heeft. Spoel de leidingen bij voorkeur door met water dat warmer is dan 55 graden. In dat geval dood je de bacterie.
Maak kranen regelmatig schoon
Op kranen kan een laag van kalk en biofilm ontstaat. Dit ziet er misschien niet ernstig uit, maar dat kan het wel worden. Deze laag is namelijk een voedingsbodem voor de legionellabacterie. Maak kranen daarom geregeld schoon om deze laag te verwijderen. Zijn er douches aanwezig in het gebouw? Maak de douchekoppen dan ook regelmatig schoon. Kalk en biofilm kunnen zich hier namelijk net zo goed ophopen.
Investeer in een waterontharder
Hierboven vertelden we je al dat kalk een voedingsbodem voor legionella kan zijn. Ben je telkens meer tijd kwijt aan het schoonmaken van kranen dan je lief is? Overweeg dan om te investeren in een waterontharder. Dit apparaat haalt calcium en magnesium uit het water, waardoor de kans op kalkvorming veel kleiner is. Hierdoor ontstaat er minder snel een voedingsbodem voor de legionellabacterie op kranen en douchekoppen. Met een waterontharder hoef je bovendien minder vaak onderhoud aan boilers, watertanks en andere apparatuur uit te laten voeren.
Win advies in bij een legionellaspecialist
Wil je de kans op legionella in een gebouw verkleinen? Richt je dan tot legionella advies. Je laat in dat geval en gespecialiseerd bedrijf langskomen om je te adviseren over legionellabeheer. Zo’n bedrijf doet visueel onderzoek door middel van verschillende metingen. Ze meten onder meer het water zelf, maar ook de omgevingstemperatuur. De resultaten van deze metingen worden samengevat in een zogeheten legionellabeheersplan.
Kies voor legionellapreventie
Heb je een legionellabeheersplan op laten stellen? Dan weet je in principe welke maatregelen je moet nemen om de kans op legionella in je gebouw te verkleinen. Het uitvoeren van dit plan kost alleen behoorlijk veel tijd. Zo moet je de temperaturen opmeten, de leidingen doorspoelen en een logboek bijhouden. Als je hier zelf geen tijd voor hebt, kies je voor legionellapreventie. Je besteedt het legionellabeheer dan uit aan een partij die hier ervaring mee heeft. Hier zijn kosten aan verbonden. Staar je hier niet blind op, want de kans op legionella in je gebouw is vele malen kleiner dan wanneer je dit zelf doet.