Wat is een hate crime?

27 May 2025, 17:14 uur
Landelijk
mainImage
PR

In Nederland komen er helaas een heleboel hate crimes voor. Het is een misdaad die niet alleen iemand pijn doet, maar ook een hele groep mensen raakt. Wij leggen uit over wat een hate crime is en geven voorbeelden van hate crimes.

Wat is een hate crime?
Hate crime , of haatmisdrijf, is een misdaad, maar het is niet zomaar een diefstal, een vechtpartij of vandalisme. Wat een haatmisdrijf anders maakt, is de reden waarom de misdaad gebeurt. De dader kiest het slachtoffer of de plek van de misdaad, omdat diegene een bepaalde eigenschap heeft, of omdat de plek met een bepaalde groep verbonden is, die haat oproept bij de dader.

Voorbeelden van hate crimes

Deze haat kan gebaseerd zijn op verschillende dingen, zoals:
- Racisme: de huidskleur of afkomst van iemand. Bijvoorbeeld, iemand uitschelden met racistische opmerkingen en diegene daarna aanvallen of mishandelen.
- Religie: de geloofsovertuiging die iemand heeft. Denk aan het bekladden van een moskee of het lastigvallen van iemand omdat diegene joods is.
- Seksuele geaardheid: of iemand op mannen, vrouwen, of beide valt. Bijvoorbeeld, iemand bedreigen omdat diegene homoseksueel is.
- Genderidentiteit: of iemand zich man, vrouw, of iets anders voelt. Bijvoorbeeld, lelijke opmerkingen plaatsen onder posts op social media van iemand die genderneutraal is.
- Handicap: een lichamelijke of geestelijke beperking. Bijvoorbeeld, iemand uitlachen, pesten en mishandelen omdat diegene in een rolstoel zit.

Wanneer is het een hate crime?
Niet elke misdaad is automatisch een hate crime. De haat of vijandigheid moet de hoofdreden zijn voor de misdaad. Soms is dit duidelijk, bijvoorbeeld als de dader tijdens de misdaad haatdragende dingen roept. Maar soms moet de politie goed onderzoeken om erachter te komen wat de echte reden was. Ze kijken dan bijvoorbeeld naar wat er is gezegd of geschreven, of er een geschiedenis is van haatdragend gedrag, en of de misdaad gericht was op een specifieke groep.

Waarom zijn hate crimes zo ernstig?
Hate crimes zijn erger dan andere misdrijven omdat het misdrijf niet alleen het slachtoffer raakt, maar ook andere mensen uit de groep waar het slachtoffer bij hoort. Bijvoorbeeld: iemand heeft een regenboogvlag aan de voordeur hangen. Deze vlag wordt kapot gemaakt door de daders. Dit is niet alleen schadelijk voor het slachtoffer, maar geeft ook een boodschap en signaal af naar andere mensen uit de LHBTI-community. Hierdoor kunnen mensen zich onveilig en niet geaccepteerd voelen in hun eigen buurt of land. Dit kan leiden tot veel verdriet, woede en angst in de samenleving.
Bovendien kunnen hate crimes ervoor zorgen dat spanningen tussen verschillende groepen groter worden. Ook maken hate crimes het moeilijker om in een inclusieve en respectvolle samenleving te leven.

Wat kunnen we doen tegen hate crimes?
Als je een hate crime hebt meegemaakt kan je hier een melding of aangifte van doen bij de politie. Dan kan er onderzoek gedaan worden en kan de dader een straf krijgen. Het doen van aangifte is niet verplicht, maar hiermee kan je wel voorkomen dat een dader nogmaals de fout in gaat.
Ook is het belangrijk dat we als samenleving een duidelijk signaal afgeven over dat haat en discriminatie niet wordt geaccepteerd. Bijvoorbeeld door onderwijs te geven over respect en gelijkheid en slachtoffers de juiste hulp te bieden.

Wat kan je doen na een hate crime?
Als je te maken hebt gehad met een hate crime is het belangrijk om hierover te praten met iemand die je vertrouwt. Zoals een goede vriend, collega of familielid. Je kan er ook over praten met je huisarts, die kan je eventueel doorverwijzen naar een psycholoog.
Je kan ook bij De Luisterlijn terecht om je verhaal te delen. Zij zijn 24/7 bereikbaar op 088 0767 000. Chatten kan ook, via www.deluisterlijn.nl/chat, elke dag van 10.00 uur - 22.00 uur. Het chatten is anoniem.