Toename geweld in de asielopvang; bijna verdubbeling

22 March 2023, 09:10 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Naast het aantal asielzoekers stijgt ook het aantal geweldsincidenten in de asielopvang. Dat blijkt uit vertrouwelijke cijfers van het Centraal Orgaan opvang Asielzoekers (COA) die De Telegraaf in handen heeft.

In de eerste elf weken van dit jaar telde het COA voor alle locaties 2392 gevallen van agressie of geweld. In dezelfde periode het jaar ervoor ging het om 1279 gevallen. Afgelopen week waren er alleen al in Budel drie incidenten. Een bewoner werd door vier medebewoners gestoken, waarbij zijn vingers volgens een medewerker ’tot op het bot’ werden opengesneden. Ook moest een asielzoeker naar het ziekenhuis vanwege een overdosis drugs.

Het aantal keren dat medewerkers telden dat asielzoekers zichzelf sneden of anderszins letsel toebrachten is ook toegenomen. In de eerste elf weken van 2023 waren er 154 geregistreerde gevallen van ’zelfdestructie’, tegenover 88 in de eerste weken het jaar ervoor.

De toename van het aantal incidenten lijkt verband te houden met het gestegen aantal asielzoekers dat het COA moet opvangen. In maart 2022 zaten er 37.484 asielzoekers in de opvang. Een jaar later zijn dat er 52.155.

 


Door: ANP