Snel slijtende distributieriem in duizenden auto’s

18 March 2023, 17:39 uur
Landelijk
mainImage

Duizenden autobezitters met een 3 cilinder 1.2 Pure Tech motor hebben een distributieriem in hun auto die veel te snel slijt en voor mogelijk gevaar en motorschade kan zorgen. Een terugroepactie van importeur Stellantis (Peugeot, Citroën, DS, Opel) bereikt lang niet alle eigenaren van deze auto’s. Dat blijkt uit onderzoek van het televisieprogramma Kassa.

De ANWB stelt dat "deze riem voor veel problemen zorgt" en vindt dat Stellantis veel meer haar verantwoordelijkheid moet nemen. De importeur zegt dat de terugroepactie alleen een softwareupdate betreft, maar de RDW-melding over de terugroepactie vermeldt expliciet de distributieriem

Oliefilters, rembekrachtiging en uiteindelijk ook het motorblok kunnen aangetast worden door loslatende deeltjes van de distributieriem. Dat kan niet alleen flinke schade opleveren maar potentieel ook een gevaar voor de verkeersveiligheid. Stellantis meldde de problemen daarom bij de Rijksdienst voor het Wegverkeer (RDW). Die publiceerde in december vorig jaar de terugroepactie voor auto’s met dit type motor. Daarmee werd de importeur verplicht alle bezitters van deze auto’s te informeren over de terugroepactie. Dat dit niet voldoende is gebeurd, blijkt uit tientallen meldingen aan Kassa.


Door: ANP