Rijswijks Dagblad | 'Rechters straffen al hoger bij geweld tegen hulpverleners'
mainImage

'Rechters straffen al hoger bij geweld tegen hulpverleners'

25 januari 2021, 17:46 uur
Landelijk

De Raad voor de rechtspraak is geen voorstander van een taakstrafverbod voor daders van geweld tegen hulpverleners. De raad laat dit maandag weten, vooruitlopend op een debat dinsdag in de Tweede Kamer over een wetsvoorstel dat het opleggen van een taakstraf in dit soort zaken onmogelijk maakt.

Dit wetsvoorstel belemmert volgens de Raad de rechter in zijn mogelijkheden om rekening te houden met bijzondere omstandigheden. De Raad vindt dat erop vertrouwd moet worden dat de rechter per geval zorgvuldig straft.

"Geweld tegen hulpverleners is verschrikkelijk en onacceptabel, dat vindt iedereen. Je moet de gevolgen voor het slachtoffer nooit bagatelliseren", stelt strafrechter Lieneke de Klerk. "Maar rechters moeten wel de mogelijkheid hebben om maatwerk toe te passen. Iemand die een politieagent een duw geeft omdat hij ziet dat zijn beste vriend een duw krijgt, is dan wat anders dan iemand die er zomaar op los gaat meppen."

De Raad begrijpt dat de maatschappij extra vergelding vraagt als er geweld wordt gepleegd tegen hulpverleners, zeker in het licht van de rellen van het afgelopen weekend. Volgens de Raad straffen rechters al veel hoger bij geweld tegen agenten, zorgverleners en andere medewerkers met een publieke taak.


Door: ANP