Provinciale D66'ers willen niet morrelen aan stikstofdoel

22 March 2023, 08:59 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Als het aan de lijsttrekkers van de provinciale D66-afdelingen ligt, laat de partij zich niet onder druk zetten door de coalitie om de stikstofdoelen uit het regeerakkoord af te zwakken. Ook de jongerenbeweging van de partij wil vasthouden aan stikstofhalvering in 2030, en niet pas in 2035. Dat meldt de NOS. "Sinds de verkiezingen gaat het niet ineens beter met de natuur en de waterkwaliteit", zegt lijsttrekker Marianne de Widt uit Utrecht.

In de wet is vastgelegd dat de stikstofuitstoot in 2035 zoveel moet zijn afgenomen dat 74 procent van het stikstofgevoelige Natura 2000-gebied een gezond stikstofniveau bereikt. Maar in de formatie besloot de coalitie die doelen te versnellen naar 2030. Dat jaartal is nog niet opgenomen in de wet.

"In theorie kan je op alles terugkomen, maar het is noodzaak om vergunningen voor bijvoorbeeld de bouw te kunnen afgeven", zegt Amélie Strens, lijsttrekker uit Noord-Holland. "We hebben afspraken gemaakt en die staan wat mij betreft niet ter discussie. De natuur staat er slecht voor, helaas verandert een verkiezingsuitslag daar niets aan."

 


Door: ANP