Oppositie Kamer woest, coalitie wil geen debat over verkiezingen

21 March 2023, 17:38 uur
Landelijk
mainImage
ANP
PVV-leider Geert Wilders..

De voltallige oppositie in de Tweede Kamer is laaiend omdat de coalitiepartijen geen plenair Kamerdebat willen over de uitslag van de Provinciale Statenverkiezingen. GroenLinks-voorman Jesse Klaver had daarom gevraagd.

De verkiezingen hebben een politieke aardverschuiving teweeggebracht, met een monsterzege voor de BBB en een verlies van de vier coalitiepartijen, stelden de fractievoorzitters van de oppositiepartijen stuk voor stuk. Te vroeg en niet de plek, vinden VVD, D66, CDA en ChristenUnie. Het CDA wil eerst bijkomen van de "dreun" van het enorme verlies.

De coalitiepartijen vinden daarnaast dat een duidingsdebat over de verkiezingen in de provincies thuishoort, en niet in de plenaire zaal van de Tweede Kamer. Dit kwam op hoongelach te staan vanuit de oppositiebankjes.

Politieke aardverschuiving

"De verkiezingsuitslag heeft niemand onberoerd gelaten", zei VVD-Kamerlid Bente Becker. Maar de provincies zijn volgens haar allereerst aan zet. Ook D66 en ChristenUnie zien geen noodzaak. De inhoudelijke thema's kunnen in commissies worden besproken, zei CU-Kamerlid Don Ceder.

De oppositiepartijen vielen van hun stoel. "Dit is toch niet te geloven. De coalitie verliest tien zetels en de coalitie wil geen debat", zei PVV-leider Geert Wilders. Het ziet er naar uit dat de coalitiepartijen in de Eerste Kamer tien van hun huidige 32 zetels verliezen. Gezien de "politieke aardverschuiving" vindt ook de Partij voor de Dieren een Kamerdebat op zijn plaats.

Hoofdelijke stemming

Daar is Caroline van der Plas (BBB) het volmondig mee eens. Het feit dat de coalitie dit soort debatten keer op keer niet wil voeren, is volgens haar precies de reden waarom burgers het vertrouwen in de politiek zijn kwijtgeraakt. Ze zei ook dat kiezers uit ontevredenheid over de politiek vaak thuisblijven, maar dat zij dit keer juist zijn gaan stemmen. De opkomst voor de Provinciale Statenverkiezingen ligt dit jaar op 58,4 procent. In 2019 was dat 56,2 procent.

Nu de coalitie "ongelooflijk op zijn sodemieter heeft gehad", moet de Kamer er volgende week zeker over debatteren, stelt ook Henk Nijboer van de PvdA . SP'er Jasper van Dijk vindt het "laf" dat de premier en de ministers in alle media zeggen dat ze wat moeten met de verkiezingsuitslag, maar daarover niet met de Kamer in debat willen.

Omdat Klaver geen Kamermeerderheid achter zijn voorstel kreeg, heeft hij om een hoofdelijke stemming gevraagd. Hij hoopt dat dan alsnog een meerderheid met een debat instemt. De stemming wordt om 19.00 uur gehouden.


Door: ANP