Nederland heeft 10e plek op index van technisch concurrentievermogen

3 April 2025, 22:33 uur
Landelijk
mainImage
PR

Het Centre for Economics and Business Research (CEBR) heeft samen met de Consultancy SThree 35 landen gerangschikt op basis van hun technisch concurrentievermogen. De ranking is gebaseerd op factoren als het niveau van high-tech export, het aantal patentaanvragen met betrekking tot AI en het aantal software-ontwikkelaars. Nederland eindigde in de top 10 en liet alle landen die behoren tot de meest geavanceerde en grootste economieën ter wereld achter zich. Ook wel bekend als de G7. Denk hierbij aan landen als de Verenigde Staten (plek 15), Duitsland (plek 17), Canada (plek 11) en het Verenigd Koninkrijk (plek 13). Een prestatie waar ook in Rijswijk aan bijgedragen is.

Waarom scoort Nederland zo goed?
De bevindingen van het CEBR en SThree geven aan dat er reden is voor optimisme over de Nederlandse technische sector. Maar hoe komt het dat Nederland zo hoog scoort? Nederland heeft een hoge beoordeling gekregen dankzij de volwassen biotech- en halfgeleiderindustrie, sterke digitale vaardigheden en de bloeiende digitale economie.
 
Dit laatste omvat alle financiële activiteiten die aangedreven zijn door digitale technologieën. Een goed voorbeeld hiervan is bijvoorbeeld de digitale vorm van geld, cryptocurrency. Crypto wordt langzaam door steeds meer mensen in Nederland gebruikt en er is veel informatie en advies beschikbaar. Dingen zoals hoe je kunt profiteren van een crypto presale en tips over in welke coins je moet investeren. Een cryptocurrency-voorverkoop stelt investeerders in staat om in een munt te stappen vóór de officiële lancering, wat mogelijk grote winsten oplevert.
 
Naast de bloeiende digitale economie is Nederland sterk op het gebied van digitale vaardigheden. 83% van de Nederlanders tussen de 16 en 75 jaar heeft tenminste de digitale basisvaardigheden. Veel hiervan hebben kennis dat zelfs boven het basisniveau ligt. Hiermee is Nederland de koploper van de EU in 2023. Bij digitale vaardigheden kan je denken aan online communicatie, softwaregebruik, digitale geletterdheid, maar ook privacybescherming.

Nederland heeft daarnaast een sterke positie in de biotech industrie. We hebben in het verleden veel geïnvesteerd in biotechnologie, waardoor we een goed ontwikkeld ecosysteem hebben. Er is een gunstige en hoogwaardige fysieke en digitale infrastructuur in ons land die onze positie in de biotech industrie zou kunnen versterken. Ook in Rijswijk wordt er hard meegewerkt. In het TNO Rijswijk Centre for Sustainable Geo-energy (RCSG) zijn ze constant bezig met het ontwikkelingen in geothermie, ondergrondse opslag van CO₂, waterstofproductie, warmteopslag en nog veel meer.

De top 10 van de wereldwijde rankings
Nederland kreeg niet de hoogste ranking van de landen uit Europa. Finland werd tweede in de wereldwijde ranking en daarmee eerste van Europa. Samen met Noorwegen (plek 6), Denemarken (plek 7), Estland (plek 8) en Zweden (plek 9), stond Finland hoger in de ranglijst dan Nederland. Singapore kreeg de hoogste ranking op het gebied van technisch concurrentievermogen door onder andere de geavanceerde digitale infrastructuur, hoogwaardige STEM-educatie (Science, Technology, Engineering en Mathematics) en de innovatiegedreven economie.
 
Deze rankings werden gepubliceerd als onderdeel van een breder onderzoek naar STEM competitiviteit, waarin landen geëvalueerd worden op basis van hun vermogen om wetenschappelijke en technologische innovatie, kwaliteit onderwijs en banen in STEM gerelateerde velden te stimuleren. In de index die hieruit voortkwam, zag de top 10 er al fors anders uit. Zwitserland en Zuid-Korea verschenen op de eerste en tweede plek respectievelijk. Nederland bevindt zich hier op de achtste plaats.
 
Deze rankings en resultaten laten een sterk veranderend wereldbeeld zien als het gaat om technologische ontwikkeling en innovatie. De meest opvallende verschuiving is de groeiende rol van kleinere Europese landen in het steunen van wetenschap en technologie. De directeur van SThree, Timo Lehne, liet weten dat de rankings ook een duidelijke waarschuwing is naar de G7 landen. Waar deze landen eerst het centrum van deze ontwikkelingen waren, hebben ze het nu moeilijk tegenover opkomende tech hubs.