Halverwege december werd voor de tweede keer sinds de uitbraak van de pandemie, inmiddels een kleine twee jaar geleden, een lockdown afgekondigd in Nederland. Niet alleen in ons eigen land werden de regels fors aangescherpt. Ook andere Europese landen kondigden nieuwe maatregelen aan om het aantal besmettingen met het coronavirus te doen laten afnemen. De nieuwe maatregelen doen vermoeden dat het mondkapje, de desinfectiepilaar en de corona test voorlopig niet uit het straatbeeld zullen verdwijnen. Met de lockdown probeert de Nederlandse overheid te voorkomen dat het aantal besmettingen snel oploopt, als gevolg van een nieuwe mutatie van het coronavirus.
Boosterprikken toedienen om burgers te beschermen
De eerste onderzoeken die zijn uitgevoerd naar deze nieuwe omikron variant duiden erop dat de vaccinaties die veel mensen de afgelopen twee jaar toegediend kregen, onvoldoende bescherming bieden. Het maakt dat een derde boosterprik noodzakelijk is. Voorheen werd gedacht dat alleen ouderen zo’n prik nodig zouden hebben. Zonder boosterprikken is de kans groot, dat de zorg opnieuw overbelast raakt. Iets wat voorkomen moet worden! Mede ook door het feit, dat er nog veel zorg moet worden ingehaald. De afgelopen periode werd de reguliere zorg afgeschaald, om voldoende bedden en personeel beschikbaar te hebben voor de patiënten met corona.
Eind januari moet iedereen een boosterprik hebben
Zoals het nu lijkt, heeft iedere volwassene die dat wil eind januari een boosterprik toegediend gekregen. Daarna volgen mogelijk ook minderjarigen die dat willen. Nederland begon traag met het toedienen van deze derde prik. Mede doordat het aantal locaties waar gevaccineerd kan worden veel kleiner is dan bij het eerdere vaccinatieprogramma. Overigens lijkt het er niet op, dat dit de laatste prik is die Nederlanders krijgen. Virologen verwachten dat er eens per jaar of eens per half jaar een boosterprik nodig is om beschermd te blijven tegen de mutaties van het virus.
Halverwege januari evaluatie van maatregelen
De tweede harde lockdown loopt in ieder geval tot halverwege januari is de verwachting. Kort daarvoor zal geëvalueerd worden. Mogelijk wordt de lockdown verlengd, of slechts een beperkt aantal maatregelen losgelaten. Het verleden heeft aangetoond dat het te snel loslaten van de maatregelen leidt tot een sterke toename in het aantal besmettingen. Het heeft er alle schijn van, dat de overheid zo’n situatie nu wil voorkomen door niet te hard van stapel te lopen met het afschalen van de maatregelen. Scholen lijken hun deuren als eerste weer te mogen openen. Voor basisscholen geldt dat dit mogelijk al op 10 januari het geval is, de eerste dag na de kerstvakantie.
Veel onzekerheid over nieuwe mutatie
De voornaamste reden om voor een lockdown te kiezen zit in de onzekerheid rond de omikron variant. Van deze mutatie wordt gesteld, dat deze veel besmettelijker is dan eerdere varianten. Of dat ook daadwerkelijk het geval is moet nog blijken. Wel lijken virologen het erover eens te zijn, dat de vaccinaties die tot nu toe werden toegediend onvoldoende bescherming bieden tegen de nieuwe variant. Met een lockdown wordt tijd gekocht om voor een nieuwe laag bescherming te zorgen; de boosterprik.