Rijswijks Dagblad | Minister: politie kan vooralsnog situatie relschoppers aan
mainImage

Minister: politie kan vooralsnog situatie relschoppers aan

25 januari 2021, 19:29 uur
Landelijk

De politie kan voorlopig de demonstraties en rellen in Nederland aan. De Koninklijke Marechaussee heeft geholpen en blijft dat ook doen. "Er is geen sprake geweest dat het leger bijstand heeft moeten verlenen in het land." Dat zei minister Ferd Grapperhaus (Veiligheid en Justitie) na afloop van het Veiligheidsberaad maandag.

Afgelopen weekeinde liep het op meerdere plekken in het land uit de hand. Volgens de minister is er een kleine groep mensen dat "crimineel gedrag" vertoont. "Die kleine groep is gaan zieken en saboteren. Wat we in Amsterdam op het Museumplein hebben gezien, heeft niets met demonstreren te maken. De politie aanvallen, vernielingen en plunderingen plegen, staat heel ver af van demonstreren."

De burgemeesters van het Veiligheidsberaad hebben maandag afgesproken dat demonstreren voortaan alleen mag met een maximaal aantal mensen, bij daglicht en als er voldoende ruimte is. "Wij willen echte demonstranten de ruimte geven", aldus voorzitter Hubert Bruls, die ook burgemeester van Nijmegen is.


Door: ANP | Foto: ANP