Er is de afgelopen jaren veel onderzoek gedaan naar het nut van meertaligheid in de kinderopvang. De Rijksoverheid heeft hier eind 2021 nog een rapport over gedeeld, waarin aangegeven werd dat meertalige kinderopvang wettelijk vastgelegd moet worden. Inmiddels zijn er al heel wat internationale scholen en zelfs ook al een aantal meertalige kinderopvang in ons land actief.
Dit kinderdagverblijf in Delft biedt bijvoorbeeld meertaligheid in alle facetten van de opvang aan. Hierbij gaan ze uit van de ‘one-teacher-one-language’ methode. Dat houdt in dat één leraar alleen maar Engels spreekt en de ander enkel Nederlands. Ze werken hierbij samen met TU Delft. Ze bevinden zich ook op de campus van de universiteit. Kinderen waarvan de ouders hier studeren of werken krijgen dan ook voorrang.
Het moge dus duidelijk zijn dat er al een aantal locaties zijn waar men terecht kan voor meertalige kinderopvang. Het klinkt dan ook fantastisch: je baby, dreumes of peuter direct blootstellen aan een vreemde taal en zo de meertaligheid stimuleren. Maar werkt het wel zo makkelijk? Welke voordelen heeft dit nieuwe fenomeen eigenlijk?
Passief taalbegrip
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat vooral het passieve taalbegrip flink toeneemt bij een meertalige opvang. Het kind zal dus niet direct vloeiend een andere taal gaan spreken. Meestal is het gewoon een kwestie van begrijpen. Hoe meer het kind aan de vreemde taal wordt blootgesteld, hoe meer hij deze ook gaat begrijpen. Zo zien we regelmatig dat kinderen een taal feilloos kunnen volgen, maar het vervolgens wel moeilijk vinden om zelf antwoord te geven op vragen. Dat is ook niet zo vreemd, want het duurt echt een hele tijd voordat het passieve taalbegrip omslaat in actief gebruik van de taal. De basis is echter gelegd.
Samenwerking met internationale school
Meertaligheid in de kinderopvang zien we vooral op plekken terug waar een samenwerking is met een internationale school. Hier zijn bijvoorbeeld ook kinderen aanwezig die niet in Nederland geboren zijn. Een goed voorbeeld is Truecolorschildcare Kinderopvang. Bij deze opvang is extra ruimte om te leren over elkaars culturele achtergronden. Zo wordt er gesproken over verschillende landen en talen en worden er zelfs diverse hapjes geprobeerd. Daarnaast worden de kinderen zelf ook aangemoedigd om iets over hun culturele achtergrond te delen. Bijvoorbeeld aan de hand van foto’s, filmpjes of voorwerpen die van huis meegebracht zijn.