Rijswijks Dagblad | Komt jouw thuis bestelde maaltijd uit een ‘dark kitchen’?
mainImage

Komt jouw thuis bestelde maaltijd uit een ‘dark kitchen’?

21 juli 2021, 14:46 uur
Landelijk

Restaurants waar gasten niet welkom zijn. Het klinkt gek, maar overal verschijnen dit soort virtuele restaurants ofwel ‘dark kitchens’. Keukens uitgerust met horeca apparatuur waar puur en alleen gekookt wordt voor maaltijdbezorging. De bezorger doet de rest. Wordt dit de toekomst van bezorgrestaurants? En wat betekent dit voor ‘gewone’ restaurants?

Hype of blijvend fenomeen?
Maaltijdbezorging was nog nooit zo populair. De lockdown deed daar nog een schepje bovenop. Ineens was Nederland duizenden bezorgrestaurants rijker. Een veel grotere groep maakte kennis met het gemak van online eten bestellen. Al swipend vanaf de bank ontdekten we een wereld aan keukens en smaken. Het aanbod verbrede en dat kwam de kwaliteit ten goede. Maaltijdbezorging is niet langer alleen maar weggelegd voor patat, sushi en pizza, ook Michelin waardige menu’s worden tegenwoordig aan huis bezorgd. De strijd om het maagaandeel barst los. Ook bestaande restaurants willen een graantje meepikken. Dark kitchens spelen in op de groeiende bezorgmarkt en bieden de veeleisende klant veel gemak. Eten is eenvoudig besteld en wordt snel bezorgd. Maar ook de behoefte om uit eten te gaan blijft. Daar kan geen enkele dark kitchen tegenop. Dat maakt virtuele restaurants een mooie aanvulling op het bestaande aanbod.

Software en data
Bij virtuele restaurants gaat het niet om de beste chef, wel om de beste software. Het concept dat het beste weet in te spelen op de wensen van de veeleisende klant wint. Data speelt hier een grote rol in. Waar is behoefte aan binnen een specifieke regio, wat mist nog in het bestaande aanbod? Virtuele restaurants vullen die ‘gap’. Slaat een concept niet aan? Dan wordt eenvoudig omgeschakeld naar een ander concept. Die flexibiliteit is een groot voordeel. Ook kan er vanuit dezelfde dark kitchen voor meerdere virtuele restaurants worden gekookt als blijkt dat er veel vraag is.

Italiaan doet Poké bowls
Dit fenomeen biedt niet alleen kansen voor bezorgrestaurants, voor bestaande horecazaken kan het net zo interessant zijn. Zeker als er voldoende keukencapaciteit is in de bestaande restaurantkeuken. Bestaande restaurants kunnen via een apart virtueel restaurant inspelen op populaire keukens en gerechten. Een Argentijnse grillroom die ook veganistisch gaat koken, dat werkt niet. Maar vanuit een vegan virtueel restaurant wel. Voor gasten is niet duidelijk wie er schuil gaat achter het virtuele restaurant. Ook als aanvulling op de bezorgservice kan een bestaand restaurant met onvoldoende keukencapaciteit een aparte dark kitchen realiseren voor maaltijdbezorging. 

Het biedt ook kansen voor starters. Zij hebben geen (dure) fysieke locatie meer nodig en hoeven geen compleet restaurant in te richten. Een goede uitgerust horeca keuken is voldoende. Als het concept aanslaat kan later alsnog uitgebreid worden naar een fysiek restaurant.
 
 


Foto: Ingezonden