Kabinet voelt nog steeds niet voor 'profiteurstaks'

16 August 2022, 08:38 uur
Landelijk
mainImage
ANP

VVD, CDA, D66 en ChristenUnie buigen zich dinsdag over de vraag hoe de klap van de hoge energierekeningen kan worden verzacht. De roep om een 'superbelasting' voor de profiteurs van de hoge prijzen - de energiebedrijven - klinkt vaak. Maar daar lijkt het kabinet niet op aan te koersen, schrijft het AD.

Het 'klinkt aardig', maar het is 'niet uitvoerbaar', en al met al 'gewoon geen goed voorstel'. Althans, dat zei staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën in juli nog over het pleidooi voor een soort superbelasting. Nu de energieprijzen de pan uit rijzen en steeds meer Nederlanders hoge rekeningen zien of vrezen, klinkt de roep om het extra belasten van energieproducenten steeds luider.

Een zogenoemde windfall tax (het extra belasten van bedrijven die de wind in de rug hebben) klinkt ook best logisch. De firma's hebben hogere inkomsten, dus nu iedereen lijdt, mag solidariteit worden verwacht. Olie- en gasreus Shell boekte onlangs nog 17,6 miljard euro winst over een periode van drie maanden.


Door: ANP