'Grapperhaus moet regels nu afbouwen of aftreden'

3 September 2020, 10:12 uur
Landelijk
mainImage
ANP
FVD-leider Baudet.

Gisteravond debatteerde de Tweede Kamer over de consequenties van de misstap van minister Ferdinand Grapperhaus (CDA, Justitie en Veiligheid). Hij is verantwoordelijk voor de coronaregels van het kabinet. Maar zelf hield hij zich op zijn bruiloft stelselmatig niet aan zijn eigen regels, zo bleek uit foto's.

FVD-leider Baudet uitte scherpe kritiek op Grapperhaus: "Ik gun hem de beste bruiloft van de wereld. Maar het gaat hier wel om regels die zeer ingrijpend zijn voor 17 miljoen Nederlanders. En daarom heb ik met verbijstering geluisterd naar de antwoorden van minister Grapperhaus. Als hij zelf in de regels gelooft, waarom overtreedt hij ze dan zo vaak? En als hij niet in de regels gelooft, waarom zou Nederland er dan wel in moeten geloven?"

Baudet verwees naar de moeite die veel Nederlanders zich de afgelopen maanden hebben getroost om zich aan de regels te houden. "Al maanden gaan Nederlanders gebukt onder zeer strenge regels. Honderdduizenden banen worden op het spel gezet. Ondernemers wordt het onmogelijk gemaakt om hun bedrijf te runnen. Mensen hebben bij begrafenissen hun geliefden niet mogen knuffelen en hebben afscheid van hun dierbaren moeten nemen via iPads. Maar op zijn eigen bruiloft lapt minister Grapperhaus precies die regels aan zijn laars."

"Grapperhaus moet geen 'sorry' zeggen, maar de boetes terugdraaien. En nu Grapperhaus als verantwoordelijke minister de regels zelf heeft overtreden, hebben de coronaregels van het kabinet hun geloofwaardigheid verloren. Grapperhaus moet de regels nu afbouwen of anders zelf aftreden."