'Geef ook medewerkers ggz voorrang bij vaccineren'

23 December 2020, 14:32 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Ook zorgmedewerkers in instellingen waar psychiatrisch patiënten worden behandeld, moeten met voorrang kunnen worden ingeënt tegen het coronavirus, vinden verschillende belangenorganisaties uit het veld. Ze willen zo snel mogelijk toezeggingen van het kabinet.

"Mensen die zijn opgenomen in GGZ-instellingen en de zorgprofessionals die daar werken, moeten evenzeer beschermd worden tegen COVID-19", schrijven de Nederlandse Vereniging voor Psychiatrie (NVvP), branchevereniging de Nederlandse ggz en cliëntenorganisatie MIND in een gezamenlijk statement. De organisaties hebben hun zorgen voorgelegd aan het ministerie voor Volksgezondheid, maar dat komt volgens hen nog niet met een concreet plan.

"Terwijl ouderen met lichamelijke én psychische aandoeningen in psychiatrische klinieken toch een risicogroep zijn, evenals langdurig opgenomen psychiatrisch patiënten die zich vaak slecht aan de coronavoorschriften kunnen houden", aldus NVvP-voorzitter Elnathan Prinsen. "Natuurlijk moeten zorgprofessionals in die klinieken ook, net zoals andere zorgmedewerkers, met voorrang gevaccineerd kunnen worden. En ook de medewerkers van de crisisdiensten, die soms bespuugd worden en vaak geen afstand kunnen houden." 

De organisaties willen dat het ministerie al het zorgpersoneel van psychiatrisch patiënten in instellingen liefst nog voor de kerst toevoegt aan het vaccinatieplan. 


Door: ANP