Ex-voorzitter Veiligheidsberaad is bezorgd over spreidingswet

21 March 2023, 17:44 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Hubert Bruls, tot afgelopen maandag voorzitter van het Veiligheidsberaad, is bezorgd over de toekomst van de spreidingswet. Hij vreest dat de wet het niet gaat halen, zei hij dinsdag bij het WNL-radioprogramma Sven op 1. De spreidingswet had er eigenlijk al op 1 januari van dit jaar moeten zijn, maar loopt voortdurend vertraging op.

De spreidingswet regelt dat gemeenten desnoods onder dwang plaatsmaken voor de opvang van asielzoekers. Gemeenten die uit zichzelf plekken regelen kunnen daarvoor een bonus krijgen. De Raad van State veegde het wetsvoorstel onlangs van tafel, omdat de procedure veel te ingewikkeld is. Daarmee volgde de hoogste bestuursrechter kritiek die eerder al door onder meer het Veiligheidsberaad en de gemeenten was geuit. Staatssecretaris Eric van der Burg (Asiel) denkt nu volgende week met een nieuw wetsvoorstel naar de Tweede Kamer te komen.

De BoerBurgerBeweging (BBB), grote winnaar van de verkiezingen voor Provinciale Staten, is tegen de spreidingswet en zal invoering niet steunen, zei fractievoorzitter Caroline van der Plas begin deze maand. De BBB is tegen dwang en vindt dat asielopvang besproken moet worden met gemeenten. Het Veiligheidsberaad constateert al sinds de zomer van vorig jaar dat een behoorlijk aantal gemeenten om uiteenlopende redenen weigert plaats te maken voor asielzoekers en vindt dwang daarom wel een goed idee. "Als spreiding niet mogelijk is wordt de crisis heftiger", waarschuwt Bruls. "En hij is al heftig. Dat houdt niemand vol."

"We vormen samen een koninkrijk en iedereen moet zijn aandeel leveren. Dat heet solidariteit", zei Bruls eerder. Bruls is ook boos dat sommige gemeenten wel noodopvangplaatsen hebben maar die leeg laten staan omdat ze bijvoorbeeld geen alleenreizende mannen willen opvangen. "Dat kan en dat mag niet", vindt hij. Er zijn de komende maanden duizenden extra asielopvangplaatsen nodig, aangezien de stroom vluchtelingen in het voorjaar naar verwachting zal aanzwellen.


Door: ANP