mainImage

Concurrentie bij politie en justitie om zware crimineel

22 oktober 2021, 09:13 uur
Landelijk, IJsselmondeNieuws

Binnen politie en justitie woedt een concurrentiestrijd over de aanpak van georganiseerde criminaliteit. Meerdere diensten die zijn opgezet om de allerzwaarste criminelen te stoppen, touwtrekken om informatie en bevoegdheden, schrijft het AD op basis van bronnen en interne mails.

Sinds juli is de zogeheten Taskforce Aanpak Criminele Machtsstructuren (ACM) actief, blijkt uit mails van het hoofd van de Landelijke Recherche Andy Kraag. De recherchebaas noemt de in stilte opgerichte taskforce "de hoogste prioriteit binnen het OM en de nationale politie". Om het team van voldoende mensen te voorzien, worden andere operaties binnen de Landelijke Recherche teruggeschroefd of zelfs stopgezet.

In justitiekringen wordt ACM gezien als een tegenhanger van het Multidisciplinair Interventie Team (MIT), dat justitieminister Ferd Grapperhaus in het leven riep om diezelfde zwaarste categorie criminelen te bestrijden. Terwijl het MIT nog volop in opbouw is, is er volgens diverse bronnen sprake van flink getouwtrek om bevoegdheden. Zo zou het MIT een eigen intelligence-afdeling willen opbouwen, terwijl de Landelijke Eenheid dat tot zijn taak rekent. Ook is er discussie over of het MIT zelfstandig strafrechtelijke onderzoeken mag draaien.

 


Door: ANP | Foto: AS Media