Afslankmiddel met gevaarlijke stoffen verkocht, waarschuwt NVWA

14 July 2025, 18:29 uur
Landelijk
mainImage

Een afslankmiddel dat online wordt verkocht, bevat meerdere verboden stoffen. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) roept mensen daarom op het middel My Lisaa niet te gebruiken. De dienst heeft in de afgelopen jaren vaker voor zulke middelen gewaarschuwd.

My Lisaa bevat onder meer de stof sibutramine. Mensen die de stof binnenkrijgen, kunnen last krijgen van een hoge hartslag, hoofdpijn, misselijkheid en braken. In 2016 overleed een jonge vrouw aan hartstoornissen na het drinken van thee met sibutramine.

Een andere gevaarlijke stof in My Lisaa is sildenafil. Die verhoogt de potentie en het libido, en mag alleen door artsen worden voorgeschreven. Bij verkeerd gebruik kunnen mensen last krijgen van onder meer hartklachten, diarree en wazig zicht.

Het afslankmiddel werd onder meer verkocht via Instagram. Dat account wordt geblokkeerd. Ook werd het middel aangeboden via Bol.com, maar dat is gestopt. De douane houdt leveringen van My Lisaa aan de grens tegen, laat de NVWA weten.

In februari waarschuwde de NVWA voor afslankpillen met de namen DynaPills en Meri. Beide middelen bevatten sibutramine, en in Meri zat ook sildenafil. De pillen werden verhandeld via Instagram en TikTok. Een vrouw uit Rotterdam werd vorig jaar gearresteerd voor het verkopen van afslankthee met sibutramine. Die werd onder meer op Instagram, TikTok, Facebook, Marktplaats en Etsy te koop aangeboden.

Volgens de NVWA worden de pillen verkocht door particulieren die ook andere baantjes hebben, "bijvoorbeeld kapperszaken, schoonheidssalons of nagelstudio's". Ze kopen de middelen bij buitenlandse webshops. Die zijn vaak buiten de Europese Unie gevestigd, en daar worden de middelen ook geproduceerd, aldus de NVWA. "Kenmerk is dat veel mensen geen kennis van zaken hebben over wat erbij komt kijken als je gaat handelen in voedingssupplementen: ze weten vaak weinig tot niets over de mogelijke gevaren en wat je moet doen om deze gevaren te voorkomen. En ze zijn zich vaak ook niet bewust dat ze verantwoordelijk zijn voor hun middelen."
 

 


Door: ANP