Advies aan kabinet: 'stop met valse verwachtingen'

4 May 2021, 13:15 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Het kabinet moet niet te hoge verwachtingen wekken over versoepelingen van de coronamaatregelen, want als versoepelingen toch niet kunnen doorgaan kan dat de "geloofwaardigheid en effectiviteit" van de coronaregels aantasten. Dat stelt de Raad van State (RvS) in haar advies over de tweede verlenging van de Tijdelijke wet maatregelen covid-19, waarin de coronamaatregelen zijn opgenomen.

Volgens de belangrijkste juridische adviseur van het kabinet zorgt "een zo consistent en coherent mogelijk beleid" ervoor dat burgers en bedrijven de coronaregels blijven naleven. "De overheid moet hierover duidelijk communiceren", aldus de RvS. De raad wijst wel op het "spanningsveld" tussen het hoge aantal ziekenhuisopnames en de toenemende sociale en economische noodzaak van versoepelingen.

De noodzaak voor de tijdelijke coronawet is er volgens de RvS nog steeds en verlenging van de wet tot 1 september dit jaar ligt volgens de raad dan ook "voor de hand". Bovendien is de tijdelijke coronawet niet alleen bedoeld voor het opschalen van de coronaregels, maar ook voor het "gefaseerd afschalen daarvan". In de wet staat immers dat een maatregel die niet langer nodig is zo snel mogelijk moet worden aangepast of ingetrokken. Daarom kan de wet "in deze fase niet worden gemist", vindt de RvS.

De wet kan telkens met drie maanden worden verlengd en geldt sinds 1 december 2020. In februari werd al besloten dat de tijdelijke coronawet nog nodig was tot zeker 1 juni. Inmiddels heeft demissionair minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) het voorstel voor de volgende verlenging tot september naar de Tweede Kamer gestuurd. Zowel de Eerste als de Tweede Kamer hebben een week de tijd om erover te debatteren met het kabinet. Als zij dat niet binnen een week doen, dan gaat de verlenging automatisch in.


Door: ANP