Achterstand mbo'ers nog even groot, ondanks 1,6 miljard euro

14 February 2024, 13:41 uur
Landelijk
mainImage
ANP

Studenten in het middelbaar beroepsonderwijs krijgen niet dezelfde kansen om het beste uit zichzelf te halen. Hun achterstanden zijn niet kleiner geworden, ook al heeft de overheid in de afgelopen jaren 1,6 miljard euro uitgegeven om discriminatie en ongelijkheid tegen te gaan. "Het bewijs ontbreekt dat de huidige stimuleringsmaatregelen de ongelijke kansen in het mbo terugdringen", concludeert de Algemene Rekenkamer.

Volgens het onderzoek heeft de minister "nog niet duidelijk gemaakt wat hij precies verstaat onder gelijke kansen van mbo-studenten en wat hij daaraan wil verbeteren". Ook is het voor de Rekenkamer niet duidelijk "wat studenten die niet zelfstandig hun opleiding en stage kunnen volgen en afronden" van hun opleiding mogen verwachten.

Het ministerie van Onderwijs wil in de komende jaren nog eens ongeveer 1 miljard euro per jaar uittrekken om kansenongelijkheid tegen te gaan. Op dit moment is dat bedrag "niet onderbouwd op basis van wat mbo-besturen nodig hebben". Volgens de Rekenkamer moet het ministerie duidelijke afspraken maken en doelen stellen. "De minister van OCW weet niet hoe groot het probleem van kansenongelijkheid in het mbo is", en recente afspraken om in de gaten te houden of de aanpak werkt, zijn "onvoldoende duidelijk en concreet".

Onderwijsminister Robbert Dijkgraaf zegt in een reactie dat hij met scholen en de overkoepelende MBO Raad wil kijken "hoe we kunnen zorgen dat de goede voorbeelden beter en breder kunnen worden gedeeld, zowel binnen een school, als tussen de scholen. En we zo ook beter zicht krijgen op wat wel en niet werkt."