Huurders klem met woekerhuur ondanks wetgeving

24 February 2024, 15:56 uur
Landelijk
mainImage
Chantal Stienstra

Mogelijk honderdduizenden huurders van bestaande huurwoningen blijven kampen met woekerhuren als de nieuwe Wet Betaalbare Huur wordt ingevoerd. Zij zullen een steeds hogere huur betalen en steeds minder bestedingsruimte hebben. Alleen wie nieuw in een huis komt wonen, kan profiteren van de komende gunstigere huurregels. De Woonbond en Stichting Woon slaan hierover zaterdagavond alarm in de uitzending van het consumentenprogramma Kassa (BNNVARA).

Zij vinden dat huurders binnen hun bestaande huurcontract tegemoet gekomen moeten worden. Zij noemen de wet een noodzakelijke eerste stap om de wooncrisis aan te pakken, maar vinden dat die aangescherpt moet worden.

Nu geldt dat boven 142 punten de maximale huurprijs (880 euro) niet meer geldt. Dit puntenaantal hangt onder meer af van het aantal vierkante meters, de WOZ-waarde en het energielabel. Deze grens gaat als de nieuwe wet doorgaat naar 186 punten (1100 euro), waardoor meer woningen onder het zogenoemde woningwaarderingsstelsel vallen. Dan moeten die woningen echter wel eerst vrijkomen en het is de vraag of het huurders zal lukken om te verhuizen nu er zo'n groot woningtekort is.


Door: ANP