Rijswijks Dagblad | Vermoeden bevestigd; Rijswijk bedenkelijke koploper, maar er gloort hoop

Vermoeden bevestigd; Rijswijk bedenkelijke koploper, maar er gloort hoop

mainImage
Afbeelding is niet meer beschikbaar

Niet geheel onverwacht kwam Rijswijk en dan met name Winkelcentrum In de Bogaard als koploper uit de bus bij een onderzoek naar grootste winkelleegstand in Nederlandse gemeenten. Zo’n kwart van de winkels in onze stad staat momenteel leeg. Ook Zoetermeer en Westland scoren volgens het onderzoek slecht.

Makelaarsorganisatie Dynamis publiceerde maandag een rapport met de bevindingen van een onderzoek naar leegstand van winkels in alle gemeenten van ons land. Rijswijk heeft daarbij de twijfelachtige eer om koploper te zijn. Volgens het rapport staat er in onze gemeente maar liefst 24% van de winkels leeg. Als grote oorzaak wordt daarbij het faillissement van de V&D in Winkelcentrum In de Bogaard gegeven, waardoor de leegstand in een stroomversnelling kwam.

Enkele andere conclusies uit het rapport:


  • Venlo is koploper in de lijst met grotere gemeente (meer dan 100.000 inwoners) gevolgd door Zoetermeer. Westland staat daarin achtste.

  • Grote steden profiteren meer van de aantrekkende economie dan kleinere gemeenten.

  • Twee op de vijf V&D panden in Nederland staan nog leeg.

  • The Sting versterkt positie in winkellandschap.


Voor het hele rapport van Dynamis, download:

https://dynamis.nl/uploads/media/25/global/SCW%20winkelmarkten/SCW2018/Sprekende%20Cijfers%20Winkelmarkten%202018.pdf

Overigens erkent de Rijswijkse politiek de problemen met de leegstand in Winkecentrum In de Bogaard. Vorige week publiceerde het Rijswijks Dagblad al over een ‘Masterplan In de Bogaard’, waaraan het College in samenwerking met ondernemers en bewoners momenteel werkt. De gemeenteraad is over deze (concept) plannen voor de ontwikkeling van winkelcentrum In de Bogaard en de direct omgeving reeds geïnformeerd. De komende maanden worden deze plannen uitgewerkt en in mei wordt het masterplan voorgelegd.


Foto: Digitaal Dagblad