Rijswijks Dagblad | Proef gemeente Rijswijk om parttimers en 'kortwerkers' aan de slag te krijgen

Proef gemeente Rijswijk om parttimers en 'kortwerkers' aan de slag te krijgen

mainImage
Proef gemeente Rijswijk om parttimers en 'kortwerkers' aan de slag te krijgen

De gemeente gaat het makkelijker maken om te werken. Door de regelgeving rondom de bijstandsuitkering aan te passen wordt het voor inwoners makkelijker om parttime of tijdelijk te werken.

In Rijswijk zijn er vergeleken met andere steden minder mensen die parttime werken met een uitkering als aanvulling. De gemeente heeft onderzocht waar dat door komt. Waarschijnlijk is de administratieve rompslomp een belemmering. Om dat aan te pakken is de gemeente een proef begonnen om de regelgeving te verruimen. Deze moet uitwijzen of het op die manier makkelijker is om parttime te werken.

Aan de proef doen 35 inwoners mee met een deeltijdbaan en een aanvulling op het salaris met een bijstandsuitkering. Voor hen wordt de betaaldatum van de uitkering opgeschoven. Hierdoor krijgen zij iets meer tijd om de benodigde salarisgegevens te verstrekken. De gemeente kan dan het juiste bedrag aan salaris verrekenen met de uitkering. Zo wordt voorkomen dat iemand te veel of juist te weinig geld krijgt en dat er onnodig tijd gaat zitten in het corrigeren van de inkomensgegevens. Na zes maanden bekijkt de gemeente of de proef geslaagd is. Aan de hand daarvan zal worden bepaald of de proef verder wordt uitbreid.

Tijdelijk werk
Daarnaast wordt het makkelijker om tijdelijk te werken. Inwoners die al eerder een uitkering hadden en daarna een half jaar of korter hebben gewerkt, kunnen voortaan versneld weer een uitkering aanvragen. Doordat hun gegevens al bij de gemeente bekend zijn hoeven ze deze niet opnieuw aan te leveren.

Werken moet lonen
Wethouder Lugthart van Sociale Zaken is blij met de maatregelen. “Werken moet lonen. Daarom zijn we voortdurend op zoek naar goede oplossingen om werken zo aantrekkelijk en makkelijk mogelijk te maken. Daarnaast reduceren we hiermee een hoop onnodige administratieve rompslomp, waardoor er meer tijd overblijft om mensen te helpen een baan te vinden.“


Foto: Digitaal Dagblad