Zes jaar geëist voor schietpartij in vol café in Herenstraat Den Haag

2 April 2024, 18:07 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Het Openbaar Ministerie eist zes jaar cel voor een schietpartij in een overvol café in de Herenstraat in Den Haag.

Begin augustus vorig jaar werden de bezoekers van de Brazuka Bar opgeschrikt door een harde knal. In het kleine, overvolle café was geschoten en lag een man op de grond te bloeden met een schotwond in het been. Het slachtoffer was een 36-jarige man uit Den Haag. De kogel explodeerde in zijn been, waardoor zijn scheenbeen verbrijzelde. Vandaag stond de schutter voor de rechtbank in Den Haag.

Het slachtoffer vierde die avond zijn verjaardag, tot er op een gegeven moment een ruzie ontstond met een andere groep over een tafeltje. Getuigen verklaarden later bij de politie dat de ruzie om het tafeltje uitdraaide in een handgemeen en dat de verdachte vervolgens een vuurwapen pakte en schoot.

Tien dagen na het schietincident hield de politie de 35-jarige verdachte aan. Op camerabeelden is te zien dat de man de bar binnenging en 20 seconden na het schieten de bar weer verliet. Meerdere getuigen verklaarden dat de verdachte de persoon is die schoot.

Poging doodslag

Volgens het OM is er dan ook sprake van een poging tot doodslag.  “Verdachte heeft tijdens een avond stappen een conflict beslecht met vuurwapengeweld te midden van feestende mensen in een overvolle bar. Hij heeft van korte afstand geschoten op het slachtoffer en hem in zijn been geraakt, waardoor hij met een met stalen platen gefixeerde been door het leven moet”, aldus de officier van justitie.

De officier van justitie rekende het de verdachte ook aan dat hij heeft geschoten in een overvol café, waarbij het voor omstanders moeilijk was te vluchten. “Met zijn handelen heeft verdachte bijgedragen aan angstgevoelens van hen, en aan de samenleving als geheel”, aldus de officier van justitie.  Ze eiste een gevangenisstraf voor de duur van zes jaar. De rechtbank doet over twee weken uitspraak.