Waslijnen met tientallen jurken op Lange Voorhout in Den Haag

20 June 2024, 09:40 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Tjerk Miedema

Sinds dinsdag hangen er ook op het Lange Voorhout in Den Haag allemaal waslijnen met kledingstukken. Met de kunstinstallatie wordt aandacht gevraagd voor overlevenden van seksueel geweld in conflictsituaties. In het Haagse stadhuis werden eerder ook al waslijnen vol kledingstukken opgehangen.

Kunstenares Alketa Xhafa Mripa uit Kosovo wil met haar kunstinstallatie 'Thinking of You' aandacht vragen voor mensen die in conflictsituaties te maken hebben gehad met seksueel geweld. Haar werk geldt ook als een oproep aan beleidsmakers om actie te ondernemen om dit een halt toe te roepen. De installatie is nog tot en met 28 juni te zien in het stadhuis en tot en met 23 juni op het Lange Voorhout. De kledingstsukken aan de waslijnen zijn gedoneerd door overlevenden van seksueel geweld en hun supporters.

De waslijnen in het stadhuis hebben daar voor enige ophef gezorgd, omdat sommige slachtoffers van seksueel geweld de kunstinstallatie te confronterend vinden. Fractievoorzitter Fatima Faïd van de Haagse Stadspartij wil van het college weten of er vooraf contact is geweest met slachtoffers van seksueel geweld en belangenorganisaties over het voornemen om de installatie in het Atrium te plaatsen. Zij wijst erop dat om gebruik te kunnen maken van de dienstverlening van het stadhuis het nodig is om door het Atrium te lopen. "Slachtoffers van seksueel geweld kunnen de installatie dus niet mijden als zij hier niet mee geconfronteerd willen worden en toch gebruik moeten maken van de dienstverlening."