Stoelenparade door binnenstad voor kunstwerk Eerste Kamer

27 May 2023, 19:38 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gert Riphagen

Zaterdag liep er een bont gezelschap van mensen door de binnenstad van Den Haag met bijna allemaal een stoel bij zich. Het bleek te gaan om een kunstproject in opdracht van de Eerste Kamer.

Het project heet officieel 'Kunstparade Binnenhofrenovatie' en is gekoppeld aan de grote verbouwing van het Binnenhof. Onder voorzitterschap van de Rijksbouwmeester ontvangen verschillende kunstenaars in de jaren dat het Binnenhof gerenoveerd wordt een opdracht om nieuw werk te maken. Zij leggen in kunst de betekenis van het Binnenhof vast. Net zoals in een parade, volgen de kunstwerken of kunstmanifestaties elkaar op. Steeds met een moment voor publieke deelname en ontmoetingen. Zo blijft het gebied rond het Binnenhof een ontmoetingsplek, ook tijdens de renovatie.

Bij het eerste tijdelijke werk van kunstenaar Tirzo Martha staan zetels, oftewel stoelen centraal. "Hoe voelt het om een zetel in te nemen? En wat betekent het om vanuit deze zetel te reflecteren op maatschappelijke ontwikkelingen?", vraagt Tirzo Martha zich af. Hij nodigde inwoners van Nederland uit om persoonlijk bij te dragen aan het uit stoelen bestaande kunstwerk, dat de komende dagen op het Plein tot stand komt.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Gert Riphagen.

Beweging

Onder muzikale begeleiding vertrokken de deelnemers vandaag in parade naar het Plein. Daar werkt Tirzo Martha aan het tijdelijk beeld, dat dus wordt gebouwd van stoelen. "De Eerste Kamerleden zijn veel op pad en in gesprek met mensen. En als hun periode als Kamerlid voorbij is, staan zij hun zetel af aan een ander. Deze beweging van verkozen worden, een zetel innemen en weer afstaan probeer ik in dit beeld te vangen."

De komende dagen worden rondom het tijdelijke kunstwerk gesprekken gevoerd. Ook kunnen mensen een reactie achterlaten voor de leden van de nieuwe Eerste Kamer die komende dinsdag worden gekozen. Martha: "Deze actie is een denktank, waarvan de nieuwe ideeën schriftelijk in het beeld vastgelegd worden. Ik wens dat iedereen die iets wil meegeven aan de Eerste Kamerleden dit kan doen. Het is belangrijk dat wij allemaal reflecteren op wat voor ons belangrijk is."