Stichting Samen voor Laak stopt per direct

20 March 2023, 16:07 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Revo Arka Giri Soekatno (Wikimedia)

De vrijwilligersorganisatie Samen voor Laak stopt per direct. De vrijwilligers noemen onder meer het gebrek aan waardering en het uitblijven van een vergoeding voor de vaste kosten van de stichting als reden voor dat besluit.

Samen voor Laak zette zich in om actueel nieuws uit het stadsdeel te verspreiden via social media. Ook werden twee magazines uitgebracht, meerdere videoproducties gemaakt, workshops gegeven en events georganiseerd. "Je kan het zo gek niet verzinnen of Samen voor Laak was wel op enige manier betrokken bij de organisatie of bood vrijwillig hulp aan", zegt scheidend voorzitter Robert John Henderson.

Henderson legt uit waarom het bestuur van de stichting nu heeft besloten de stekker eruit te trekken. "Vrijwilligerswerk wordt te veel onderschat. Het is als vrijwilliger best zwaar om buiten je eigen werk en gezin een project als bijvoorbeeld Samen voor Laak, waar je dagelijks mee bezig bent, te doen. Tevens doen steeds minder mensen vrijwilligerswerk en zaten daarom ook wij met de uitdaging dat er te weinig tot geen hulp kwam. Hierdoor kwam er veel druk op ons te staan. Doordat wij geen basissubsidie kregen vanuit de gemeente Den Haag voor de standaard onkosten van de stichting - waaronder bankrekening, verzekering, administratie en accountant - werden veel kosten door ons zelf betaald. We hebben het echt met heel veel plezier gedaan maar we voelden vaak niet de waardering voor al het werk dat we voor het stadsdeel deden. De koek is op en dan moet je ook gewoon keuzes maken."

Supertrots

Samen voor Laak werd vorig jaar nog genomineerd als beste Haagse Vrijwilligersorganisatie en zou dit jaar in mei een Gulden Klinker krijgen. "Als bewoners zijn we supertrots op de vele verschillende instanties en alle mensen die Laak zo mooi maken. We hebben de afgelopen drie jaar onze hart en ziel vrijwillig ingezet voor het stadsdeel om Laak zo positief mogelijk op de kaart te zetten, meer sociale cohesie te creëren en armoede, discriminatie en eenzaamheid meer te bestrijden. We hebben een hoop bereikt en we zijn ook echt van mening dat ieder stadsdeel in Den Haag met een concept zoals Samen voor Laak profijt zou kunnen hebben voor een betere leefomgeving."