Sarina Wiegman benoemd tot erelid van vakvereniging CBV

30 November 2022, 15:10 uur
Den Haag & Regio , Sport
mainImage

De Haagse voetbaltrainer Sarina Wiegman is benoemd tot erelid van de vakvereniging Coaches Betaald Voetbal (CBV).

De bondscoach van het Engelse nationale vrouwenelftal is daarmee de zesde Nederlander met die onderscheiding. Leo Beenhakker, Han Berger, Sef Vergoossen, Foppe de Haan en Bert van Marwijk gingen de 53-jarige Wiegman voor. Ze is de eerste vrouw die is benoemd tot erelid.

"De titels en prestaties die Sarina in vijf jaar heeft behaald zijn bewonderenswaardig. Ze heeft hiermee niet alleen zichzelf maar ook de positie van de Nederlandse trainer/coach in het algemeen stevig op de wereldkaart gezet", aldus CBV-voorzitter Guus Hiddink.

In 2017 werd Wiegman met de voetbalsters van Oranje Europees kampioen en dit jaar herhaalde zij die prestatie met de Engelse vrouwen. Buiten deze "bijzondere prestaties" van Wiegman heeft de CBV ook oog voor "haar grote bijdrage aan de ontwikkeling van het vrouwenvoetbal in Nederland".

De in Den Haag geboren Wiegman begon haar voetbalcarrière bij Ter Leede. Ze speelde daarnaast 104 interlands in het Nederlands elftal. In 2006 begon ze als coach bij Ter Leede. Van 2007 tot 2014 trainde ze het vrouwenteam van ADO Den Haag. Wiegman woont tegenwoordig met haar man in Monster.