Rijswijks Dagblad | Prijswinnaars Zeeheldenkwartier kunnen fluiten naar hun poen
mainImage

Prijswinnaars Zeeheldenkwartier kunnen fluiten naar hun poen

29 juli 2021, 14:18 uur
Den Haag & Regio

Met een ambitieus burgerinitiatief werd in het Zeeheldenkwartier het plan opgevat om het dak van parkeergarage De Zeeheld volledig te voorzien van zonnepanelen en de gevel te vergroenen. Op die manier willen bewoners bijdragen aan het verduurzamen van de wijk en alle Zeehelden daarvan mee laten profiteren. In oktober 2020 won de coöperatie van wijkbewoners zelfs een prijs van maar liefst 70.000 euro om de plannen met de garage in de Prins Hendrikstraat ook uit te voeren. Bijna tien maanden later is er echter nog geen euro gestort want wethouder wethouder Robert van Asten (D66) heeft een streep door de plannen gezet. Hart voor Den Haag trekt aan de bel.

Het begon allemaal zo mooi. Wethouder Liesbeth van Tongeren organiseerde de Energie uit de Wijk Challenge om Haagse wijken met flinke subsidiebedragen te motiveren om hun wijk te verduurzamen. Hermann Buss en Wim van der Valk namen daarop het voortouw om als burgerinitiatief een coöperatie op te richten voor duurzame projecten in het Zeeheldenkwartier. “De basisgedachte is dat iedere bewoner in het Zeeheldenkwartier de kans moet krijgen om bij te dragen en te profiteren van het verduurzamen van onze wijk”, aldus de Zeehelden die een plan bedachten voor het plaatsen van zonnepanelen op het dak van de nieuwe door de gemeente aangekochte parkeergarage. Het plan werd in een viertal sessies met de bewoners van het naastgelegen hofje afgestemd en ingediend voor het subsidieprogramma van de gemeente. “Na presentatie van de plannen in oktober 2020 mochten we, tot onze grote blijdschap, de prijs van 70.000 euro subsidie in ontvangst nemen van het college van burgemeester en wethouders. Iedereen blij, ‘hulde aan wethouder Duurzaamheid Van Tongeren en nu aan de slag’ was ons idee. Nu zijn we echter bijna tien maanden verder en er is nog geen euro gestort. De gemeente weigert over de brug te komen”, zeggen de teleurgestelde initiatiefnemers. Navraag door bewoners bij de ambtenarij, leert dat de afdeling parkeren klaarblijkelijk niet meegenomen was in het initiatief en uitbater Q-park de parkeerplekken op het dak nodig heeft voor het rond krijgen van de exploitatie. Verkeerswethouder Van Asten heeft de wijk een paar weken geleden onomwonden te verstaan gegeven dat het plan niet doorgaat.

Onbehoorlijk bestuur

Hart voor Den Haag raadslid Ralf Sluijs, die afgelopen week op wijkschouw was in het Zeeheldenkwartier, heeft geen goed woord over voor de handelswijze van Van Asten. “Dit is gewoon onbehoorlijk en onbetrouwbaar bestuur. Ik kan er geen andere woorden voor vinden”, aldus Sluijs die de boosheid van de Zeehelden dan ook goed begrijpt. “De wethouders Van Tongeren en Van Asten hebben altijd de mond vol van duurzaamheid, maar zodra het concreet wordt geven ze niet thuis. Met honderden miljoenen euro’s Eneco-geld in de achterzak hebben ze een oorlogskas ‘waar je u tegen zegt’ en waar ze van gekkigheid niet weten waar ze het laten moeten (1). Nu ligt er na keihard werken een panklaar voorstel van de bewoners voor een duurzame parkeergarage, waar men terecht een dikke cheque mee gewonnen heeft, en dan trekken Van Tongeren en Van Asten hun keutel in omdat ze weer eens langs elkaar heen werken in het college. Dit is onbestaanbaar en niet uit te leggen. De toegezegde prijs moet alsnog uitgekeerd worden”, zegt Sluijs die namens de grootste partij van de stad schriftelijke vragen stelt.

De wijk nodigt burgemeester Jan van Zanen ook van harte uit om uit te leggen wat de gemeente met duurzaam bedoelt.