Per ongeluk ingesloten vosje in Vroondaal niet meer te redden

30 November 2022, 15:44 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Dierenambulance Den Haag

De Dierenambulance had deze week de handen vol aan een melding over een vosje dat al een dag in een privékas zat opgesloten. 

De melder ging iets pakken uit de kas in zijn tuin in de wijk Vroondaal in Den Haag. De vos moet daarbij via de openstaande deur ongemerkt naar binnen zijn geglipt. Toen de deur een dag later weer openging, was het beest niet meer van plan om daar weg te gaan.

Omdat vossen nog best gevaarlijk kunnen zijn door de ziektes die zij bij zich kunnen dragen, zoals hondsdolheid, is het belangrijk om goede maatregelen te nemen bij het vangen van een vos, vertelt ambulancechauffeur John. "We hadden handschoenen meegenomen en een doek die we over de vos heen konden slaan. Maar het vosje was erg rustig en te verzwakt om tegen te stribbelen tijdens de vangactie. Het verliep dan ook rustiger dan verwacht."

Tekst gaat door onder foto.

Vossenopvang

Het bleek te gaan om een jong vosje dat waarschijnlijk verweesd is. In de ambulanceauto keek John het beest na op verwondingen. Deze had hij niet, maar hij was wel erg mager. "En het feit dat de vos zo rustig bleef, was ook geen goed teken. We zijn met de vos naar de dierenarts gereden. Hier heeft hij antibiotica, een infuus voor vocht en een ontworming gekregen. Daarna zijn we naar ons hospitaal gereden, zodat de vos kon aansterken. We hoopten dat hij voldoende zou aansterken om het vervoer naar een vossenopvang aan te kunnen."

Helaas was er geen verbetering te zien en de ademhaling van het vosje was erg slecht. Het dier leed zichtbaar. "We zijn opnieuw naar de dierenarts gereden en die was het met ons eens: het laten inslapen was voor dit dier de beste optie."