Opening Elisabeth M. Valk-Heijnsdijkbrug in Escamp

9 July 2024, 09:59 uur
Den Haag & Regio
mainImage
PR

Aanstaande vrijdag 12 juli om 12.00 uur is de officiële opening van de Elisabeth M. Valk-Heijnsdijkbrug in stadsdeel Escamp in Den Haag.

Valk-Heijnsdijk was de oprichtster van hotel-restaurant Pomona aan de Molenstraat in Den Haag, het eerste vegetarische restaurant van Nederland. dat uitgroeide tot een belangrijke verzamelplaats voor alle progressieve stromingen in de tijd tussen 1898 en 1940. Ze was als directrice van een bedrijf met zestig personeelsleden ook een voorbeeld voor vrouwen in die tijd en ze was de eerste die een vegetarisch kookboek op de markt bracht.

Tijdens de vierde editie van het Art Nouveau Festijn in 2022 werd restaurant Pomona tijdelijk heropend. Drie avonden werd een vegetarisch diner voorgeschoteld, alsof het 1900 was.

Harry Berg, die de tijdelijke heropening in 2022 initieerde en organiseerde, vond dat Elisabeth Valk-Heijnsdijk best wel geëerd mocht worden met een straatnaam voor haar pionierswerk, want tot op heden ontbrak die erkenning. Het is geen straat, maar een brug geworden. De brug ligt aan het water tussen het Carry van Bruggenhof en het Polanenhof in Escamp. In de buurt zijn meerdere straten vernoemd naar feministen, schrijfsters en dichteressen.

Bij de opening van de Elisabeth M. Valk-Heijnsdijkbrug zijn komende vrijdag verschillende gasten aanwezig, zoals wethouder Robert Barker van Buitenruimte, Dierenwelzijn en Milieu, directrice Freya van Wageningen van biologisch vegetarisch restaurant Hagedis, voorzitter Henk Keilman van de Nederlandse Vegetariërsbond en Harry Berg namens het Art Nouveau Festijn.