Onderzoek FIOD naar voormalig Haags bedrijf Percuros

18 May 2024, 10:47 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Percuros (LinkedIn)

Ze zijn boos, gedesillusioneerd en gefrustreerd; voormalige buitenlandse promovendi die via het Haagse bedrijf Percuros bij het LUMC en andere universiteiten dachten hun wetenschappelijke carrière een boost te geven. Door fraude liep het anders.

Percuros zelf staat overal op de zwarte lijst en in een Italiaans rapport wordt oprichter Alan Chan beschuldigd van deelname aan een criminele organisatie. In Nederland doet de FIOD in opdracht van het Europees Openbaar Ministerie onderzoek, melden Omroep West en Follow the Money.

De voormalige promovendi die Omroep West en Follow the Money spreken, zitten wetenschappelijk in zak en as. Hun projecten zijn gestopt, hun onderzoeken blijven onvoltooid en ze hebben grote moeite om weer een baan te vinden. Bovendien zeggen nog duizenden euro's te krijgen van het Haagse subsidiebedrijf Percuros, dat inmiddels is opgeheven. Oprichter Alan Chan is met de noorderzon verdwenen.

Percuros B.V. was volgens de eigen LinkedIn-pagina een van Europa’s toonaangevende bedrijven voor moleculaire in vivo beeldvorming, waarbij zij volledig waren uitgerust met verschillende beeldvormingsinstrumenten voor analyse van het hele lichaam op het gebied van geneeskunde en levenswetenschappen.


Door: ANP