mainImage

Nieuwe trams aanleiding voor ambitieuze plannen Hobbemaplein

De gemeente wil het groengebied aan de Schalkburgerstraat (linksboven) en de Haagse Markt (onderin) beter laten aansluiten op het Hobbemaplein. Zo op het oog lijken daar nog wat gebouwen voor in de weg te staan.
15 januari 2022, 01:34 uur
Den Haag & Regio

Het wijzigen van de tramsporen vanwege de nieuwe bredere tramstellen voor de tramlijnen 6 en 12 zijn aanleiding voor ambitieuze plannen om het gebied rond het Hobbemaplein meer tot een eenheid te vormen. Dit blijkt uit een presentatie van de Dienst Stedelijke Ontwikkeling in de raadscommissie Leefomgeving op donderdag 13 januari.

Het Hobbemaplein wordt door lijn 6 als 12 aangedaan. Hier wil de gemeente naast het verleggen van de rails meteen de kans grijpen om in de omgeving meer eenheid te smeden. Zo zouden de winkeliers in de Hobbemastraat meer binding met de achter de huizen van het Hobbemaplein ‘verborgen’ Haagse Markt moeten krijgen. En ook het in de loop der jaren vergroende gebied bij Schalkburgerstraat zou meer bij het plein moeten aansluiten.

Heemstraat
Dit betekent dat het verkeer vanuit de Heemstraat naar de Hobbemastraat, Kempstraat en Vaillantlaan zal moeten worden getemperd. Het veroorzaakt nu een onoverzichtelijke kluwen, die regelmatig op aanrijdingen uitdraait.
Volgens meest ingrijpende versie zal alleen de Heemstraat nog haar functie behouden voor doorgaand verkeer, wat de mogelijkheid biedt om van het Hobbemaplein zelf dus een wat groenere kern te maken, waar men makkelijker in de diverse richtingen als voetganger kan oversteken en verblijven en er een aanlokkelijker route kan ontstaan tussen de markt en de Hobbemastraat.


Foto: Google Earth