Landelijke Opschoondag van start gegaan in Statenkwartier

17 March 2023, 16:23 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Sandra Uittenbogaart

Vandaag was in Den Haag de officiële kick-off van de 21e editie van de Landelijke Opschoondag. De Opschoondag zelf is morgen.

De Landelijke Opschoondag is de dag waarop heel Nederland de handen uit de mouwen steekt om zwerfafval op te ruimen. Traditiegetrouw vindt de vrijdag vóór de Opschoondag de officiële kick-off in een wijk in Nederland plaats. Dit jaar was gekozen voor het Statenkwartier in Den Haag.

Initiatiefnemer Stichting Nederland Schoon ging samen met de buurtbewoners van diverse leeftijden en ondernemers van de Frederik Hendriklaan aan de slag om de omgeving op te schonen. Ook wethouder Anne Mulder hielp mee. Met vuilniszakken, handschoenen en grijpers trokken ze de wijk in om zoveel mogelijk zwerfafval op te rapen. Het startschot werd gegeven door interim-directeur Ingrid Goethart van Nederland Schoon.

Tekst gaat door onder foto.

Een groot verschil

"De kick-off dient als aftrap voor de Landelijke Opschoondag die morgen plaatsvindt. De opschoonactie in het Statenkwartier in Den Haag is hét voorbeeld van hoe het er een dag later in heel Nederland aan toe gaat: van jong tot oud, iedereen draagt zijn steentje bij voor een zwerfafvalvrij Nederland. Opschonen is niet alleen goed voor het milieu, maar het is natuurlijk ook gezond om in de buitenlucht te wandelen. Als je samen met andere gaat opschonen is het ook nog eens gezellig. Tijdens de Landelijke Opschoondag maken deelnemers in minder dan een dagdeel al een groot verschil. Velen handen maken licht werk, dus ik nodig iedereen uit om morgen mee te doen”, aldus Ingrid Goethart.