mainImage

Kamerleden, wethouders en staatssecretaris naar daklozenprotest

7 oktober 2022, 07:11 uur
Den Haag & Regio

Verschillende Tweede Kamerleden, wethouders en staatssecretaris Maarten van Ooijen van Volksgezondheid, Welzijn en Sport komen aanstaande maandag (Wereld Daklozendag) naar de 'sleep-out' op de Koekamp in Den Haag, waarmee een nacht lang actie wordt gevoerd tegen de stijgende dakloosheid onder jongeren.

Tijdens de sleep-out gaan mensen met ervaringskennis, belangenbehartigers, hulpverleners, politici en mensen met een hart voor het thema jongerendakloosheid, met elkaar in gesprek over dilemma’s en oplossingen. Ook zijn er enkele korte optredens en wordt er een maaltijd geserveerd. De actie start maandag 10 oktober om 17.00 uur en duurt tot de volgende ochtend 08.00 uur. Er worden deelnemers uit het hele land verwacht.

Omdat het om een demonstratie gaat heeft de gemeente éénmalig toestemming gegeven om te blijven slapen op de Koekamp. Mensen moeten daarvoor wel hun eigen tent, slaapzak, shelterbag of andere slaapuitrusting meenemen.

Mensenrechtencrisis

"Dakloosheid is een stille mensenrechtencrisis in Nederland", zegt Joy Falkena van het Straat Consulaat in Den Haag, een van de organisaties achter de sleep-out. "Duizenden jongeren zijn dak- of thuisloos en dat aantal blijft groeien. Geen thuis betekent geen basis om een leven op te bouwen en te dromen over de toekomst. Er is een radicale omslag nodig om dakloosheid onder jongeren te voorkomen, drastisch te verminderen of – liever nog – volledig uit te bannen. Want iedereen heeft recht op een thuis."

Het avondprogramma wordt afgesloten met de lancering van de coalitie SamenThuis 2030 waarin wordt samengewerkt door Jongerenpanel de Derde Kamer, Basisberaad Rotterdam, Don Bosco Straatvisie (Amsterdam), KernKracht Midden Holland, Don Bosco U2BHeard (Utrecht), Housing First Nederland en het Straatconsulaat uit Den Haag.


Foto: Eveline van Egdom (Straatconsulaat)