Hagenaar gebruikte vervalste websites van Belgische banken

20 March 2023, 20:25 uur
Den Haag & Regio
mainImage
ANP

Samen met twee medeverdachten zou een 23-jarige Hagenaar bankrekeningen van anderen zijn binnengedrongen. Onder de slachtoffers zaten veel Belgen. De benodigde software – zogeheten ‘phishing panels’ – had het gezelschap via Telegram besteld bij een Almeloër die zich Haiku noemde. 'Haiku' werd twee jaar geleden al veroordeeld tot drie jaar cel. De 23-jarige Hagenaar hoorde vandaag 24 maanden cel tegen zich eisen.

Het is een criminele industrie geworden: het online oplichten van niets vermoedende mensen die denken met een betrouwbare partij, bijvoorbeeld hun eigen bank, te maken te hebben. De nep-websites zijn zo professioneel dat je echt goed moet kijken om de verschillen met de originele inlogschermen te zien.

Na de aanhouding van Haiku in oktober 2020, kreeg de politie de beschikking over veel nieuwe informatie over zijn klanten. Daarbij sprongen twee dure panels in het oog die gericht waren op de Belgische markt. Het ging om vervalste inlogschermen van Belgische banken maar ook om een vervalsing van een identiteitsapplicatie die erkend wordt door de Belgische overheid.

In de Telegramgroepen waarin Haiku zat, kwamen de schuilnamen van de afnemers bovendrijven. Die kon de politie via speurwerk koppelen aan de Hagenaar die vandaag voor de rechter stond. 

Vier ton

Het bewijsmateriaal tegen de verdachte en zijn medeverdachten bestaat onder meer uit chats die zij onderling en ook met Haiku voerden. Volgens de officier van justitie hebben de verdachten alleen al in het laatste half jaar dat zij samen opereerden voor meer dan vier ton aan oplichtingen gepleegd. De officier van justitie eiste tegen de 23-jarige Hagenaar 24 maanden cel, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank doet over twee weken uitspraak. De twee mede-verdachten zullen zich later voor de rechter moeten verantwoorden.