Rijswijks Dagblad | Golden Earring en de historie van Toppop
mainImage

Golden Earring en de historie van Toppop

1 december 2020, 15:21 uur
Den Haag & Regio

‘Hé, Hé, Hé AVRO’s Toppop!’ 18 jaar lang rond 19.00 uur knalde de aanstekelijke herkenningstune van het popprogramma de huiskamers in. Tieners en twens zaten gekluisterd aan de buis om maar niets te missen van alle optredens.  De dag na uitzending togen velen naar de platenwinkels om die begeerlijke single zelf te aan te schaffen.

door Martin Reitsma

Met het onlangs uitgekomen boek '50 jaar Toppop' kunnen al die liefhebbers zich nogmaals laven aan de mooiste verhalen van het populairste popprogramma ooit op de vaderlandse tv. En natuurlijk is er een prominente plek weggelegd voor de Haagse rock-koningen van de lage landen, Golden Earring, en special bassist Rinus Gerritsen.

Natuurlijk komen 'mister Toppop' Ad Visser (‘Toppop is nationaal erfgoed')  en danseres Penney de Jager uitgebreid aan het woord, net als bedenker en regisseur Rien van Wijk.  Het boek van Tom Steenbergen is een ware 'trip down memory lane', met boeiende, leuke en opmerkelijke verhalen en maar liefst 300 foto's, waarvan een aantal dat nooit eerder is gepubliceerd. Naast Golden Earring brengt de auteur tal van grote (inter)nationale muziekact's voor het voetlicht. 

Golden Earring is vanaf het eerste seizoen kind aan huis geweest in Toppop. Al in de tweede uitzending, september 1970, stond de Haagse formatie op nummer 1 met Back Home. Deze clip werd opgenomen in de Scheveningse duinen. Rinus Gerritsen over die tijd: "Wat ik me kan herinneren is dat we Radar Love voor het programma hebben opgenomen in het Zuiderpark Openluchttheater." De ultieme car-classic werd tijdens concerten moeiteloos uitgebouwd tot een ware show waarbij de bandleden excelleren in respectievelijk bas-gitaar en drumsolo’s en waarbij Cesar Zuiderwijk over zijn drumstel heensprong. Rinus: "We kennen elkaar door en door, we zijn met elkaar opgegroeid en kunnen elkaars karakter uittekenen. Ik denk wel eens ‘heb ik dat allemaal meegemaakt’?"

"Ja, dan ga je het ook weer zien als iets heel moois en bijzonder. Op het podium blijven de teksten voor mij onderbelicht. Je gaat helemaal op in die ene basriff, concentreert je op die groove. Als die twee - Barry (Hay) en George (Kooymans) - dan gaan zingen, ontgaan de teksten me nogal eens. Als ik die dan teruglees dan denk ik 'wat een goede teksten zijn dat eigenlijk!"

Het volledige verhaal van Gerritsen en de band is in het Toppop-boek te lezen. Het boek is verkrijgbaar in de boekhandel en via ondermeer de site van Museum RockArt  www.rockart.nl

 


Foto: Martin Reitsma