Gemeente Den Haag zoekt ontwerper voor nieuw Eschermuseum

3 April 2024, 16:22 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Monumentenzorg Den Haag

De gemeente Den Haag gaat het aanbestedingstraject in voor het ontwerp van een nieuw Eschermuseum in de voormalige Amerikaanse ambassade. De kunstwerken van M.C. Escher worden nu nog tentoongesteld in Paleis Lange Voorhout.

“De verplaatsing naar het voormalige ambassadegebouw biedt Den Haag de kans om de rijke Eschercollectie op een passende manier te presenteren en het Museumkwartier te versterken als cultureel hart van onze stad”, zegt wethouder Saskia Bruines van Cultuur.

De gemeenteraad zal stap voor stap goedkeuring moeten geven voor de plannen. Als eerste voor het vrijgeven van het voorbereidings- en uitwerkingskrediet. Daarmee kunnen een project- en ontwerpteam, de nodige onderzoeken en de voorbereiding van de asbestsanering tijdens het eerste deel van het ontwerptraject worden bekostigd. De kosten hiervan bedragen 3,25 miljoen euro.

De gemeente zet via een aanbesteding een opdracht uit aan een ontwerpteam voor een voorlopig ontwerp. Op basis van dit voorlopig ontwerp kan de gemeenteraad in de toekomst een besluit nemen over de transformatie van het ambassadegebouw naar het nieuwe Eschermuseum. Het museum verwacht op de nieuwe locatie zo'n 300.000 bezoekers per jaar te kunnen trekken.

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: M.C. Escher.

Het absurde benaderen

Volgens de Stichting Escher Collectie is de wereldwijde populariteit van Escher een unieke kans voor Den Haag. “Niet voor niets promoot het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen Escher als één van de 'Big 5' kunstenaars die ons land rijk is en was het Escherjaar 2023 een groot succes voor Den Haag. Dat Escher zelf ook groots durfde te denken blijkt uit zijn beroemde uitspraak ‘Alleen zij die het absurde willen benaderen, zullen het onmogelijke bereiken’.”