'Enorme potentie voor optoppen woningen in Zuid-Holland'

9 December 2023, 10:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Studio Schaeffer

Optoppen, een woonlaag op een bestaand gebouw plaatsen, heeft een grote potentie in de provincie Zuid-Holland. Uit een rapport van Ruimtelijk advies- en onderzoeksbureau STEC blijkt dat in Zuid-Holland ruimte is voor ongeveer 28.800 woningen op bestaande bebouwing, dat is zo'n 2,4 procent van de huidige woningvoorraad.
 
De bevindingen zijn belangrijk, vindt gedeputeerde Anne Koning van Wonen. "Als je ziet hoeveel ruimte nog in steden is voor woningen, dan is dat geweldig nieuws. Laten we snel aan de slag gaan om voor nog meer mensen een betaalbaar thuis te bouwen."

De grootste mogelijkheden voor deze vorm van bouwen liggen bij de naoorlogse wijken. Daar zijn vaak lage flatgebouwen te vinden, waar een extra woonlaag op zou passen. Deze panden hebben vaak een constructie die meer kan dragen dan het nu doet. Daarnaast zijn ze vaak in eigendom van corporaties, die hier kunnen doorontwikkelen.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Provincie Zuid-Holland.

Aan de slag

"Als provincie geloven we in optoppen, daarom gaan we aan de slag", zegt Koning. "We huren een procesbegeleider in die koppels van corporaties en gemeenten verder helpt. Daarnaast zoeken we contact met bedrijven die het optoppen, uitplinten en aanplakken kunnen realiseren. Op deze manier brengen we vraag en aanbod bij elkaar."