mainImage

Drie jaar cel voor leider drillrapgroep na schietpartij op Pier

30 november 2022, 16:28 uur
Den Haag & Regio

De 22-jarige Amsterdammer Tyrece B. moet drie jaar de cel in voor betrokkenheid bij het dodelijke incident op de Scheveningse Pier in augustus 2020. Tegen de man was door justitie negen jaar cel geëist vor poging tot doodslag.

De rechtbank achtte echter niet bewezen dat B. geprobeerd heeft iemand neer te schieten. Wel staat vast dat hij twee keer in de lucht geeft geschoten. Toen hij vervolgens het wapen richtte op de 19-jarige Cennethson Janga (Chuchu) uit Rotterdam weigerde het wapen te werken. B. werd door de rechtbank daarom alleen veroordeeld voor het bezit van een vuurwapen en opruiing.

De 19-jarige Chuchu kwam bij de ruzie op De Pier tussen twee rivaliserende drillrapformaties uit Amsterdam en Rotterdam wel om het leven. Hij overleed na met een mes te zijn gestoken, enkele seconden voordat B. zijn vuurwapen op hem richtte.

Strandgangers en gezinnen

B. wordt beschouwd als leider van de Amsterdamse drillrapformatie. Hij was anderhalf jaar voortvluchtig en meldde zich zelf een jaar geleden bij een politiebureau in Amsterdam.

Volgens justitie koos B. de drukbezochte Pier uit om te ruzie tussen de drillrappers uit te vechten, waardoor veel strandgangers en gezinnen met jonge kinderen getuige waren van het geweld.

B. was de laatste die in deze zaak terechtstond. Een Rotterdammer kreeg vorig jaar in deze zaak vijf jaar cel en twee jonge Amsterdammers werden veroordeeld tot gevangenisstraffen van elf jaar.


Foto: Vincent van Zeijst (Wikimedia)