mainImage

Den Haag lid van Nationale Coalitie Financiële Gezondheid

30 november 2022, 11:34 uur
Den Haag & Regio

Koningin Máxima lanceerde dinsdag de Nationale Coalitie Financiële Gezondheid, een samenwerkingsverband van bedrijven en organisaties die zich willen inzetten voor de financiële gezondheid van hun werknemers. De gemeente Den Haag is een van de leden van deze coalitie.

"Betalingsachterstanden en schuldenproblematiek zijn taboes, ook op de werkvloer", zegt wethouder Mariëlle Vavier (foto onder) van Armoedebestrijding. "Toch is het voor werkgevers van belang om deze vroegtijdig te signaleren. Werknemers met schulden leven met veel stress, zijn niet met hun gedachten bij het werk of worden ziek. Het beste dat je als werkgever kunt doen, is het gesprek aangaan. Je kweekt begrip voor de situatie en kan voorkomen dat schulden bij medewerkers oplopen."

Werknemers met financiële zorgen hebben vaak een hoger ziekteverzuim, stress, lagere arbeidsproductiviteit en een slechtere mentale en fysieke gezondheid. Een medewerker met schulden kost een bedrijf al snel 13.000 euro per jaar. De nieuwe coalitie heeft als doel om in 2030 de helft minder werknemers te hebben die financieel ongezond of kwetsbaar zijn.

Het krijgen van schulden komt lang niet altijd door het uitgavenpatroon. Zo moeten steeds meer mensen rondkomen van een minimuminkomen, zijn uitgaven fors toegenomen door bijvoorbeeld gestegen huren, hoge energierekening en brengen ingrijpende gebeurtenissen als werkloosheid of een echtscheiding mensen ongewild in de problemen. Vaak raken mensen door schulden in een isolement, met weer nieuwe problemen tot gevolg.

Tekst gaat door onder foto.

Vier beloftes

"De aanpak naar een schuldenzorgenvrij Den Haag bestaat uit vier beloftes", zegt wethouder Vavier. "Er moet voorkomen worden dat mensen in financiële problemen komen en inwoners moeten hulp krijgen bij hun financiële administratie. Verder wil de gemeente mensen met financiële problemen toekomstperspectief bieden en blijft de gemeente innoveren op het gebied van armoede en schulden. De geboden begeleiding en financiële ondersteuning is zo licht als mogelijk en zo zwaar als nodig. We houden er rekening mee dat ook onze medewerkers in de financiële problemen kunnen komen door de energiecrisis. Daarom bieden we medewerkers waar nodig hulp bij hun financiën"