Cultuurprijs voor symfonieorkest dat tijdens blokkades A12 optrad

12 February 2024, 08:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
James Petermeier

Het symfonieorkest XR Musicians, dat meerdere keren optrad tijdens de blokkades van de Utrechtsebaan (A12) in Den Haag, heeft een cultuurprijs gekregen.

Het gaat om de Inspiratieprijs voor Kunst en Leven die elk jaar wordt doorgegeven aan een nieuwe kunstenaar. Het orkest van Extinction Rebellion (XR) kreeg de prijs uit handen van actrice Katja Herbers, die zelf vorig jaar de prijs had ontvangen van theaterregisseur Johan Simons. De doorgeefprijs werd uitgereikt in De Utopie aan de Waldeck Pyrmontkade in Den Haag. Celliste Sanne Bijker nam de prijs namens het orkest in ontvangst.

"Ik vind het een enorme eer om deze prijs te krijgen", zegt Bijker. "Het is een erkenning van de bijzondere kracht die muziek heeft voor klimaatacties. En ik zie het vooral als een grote aanmoediging voor de hele muziekgemeenschap van Extinction Rebellion om meer campagnes te ondersteunen met muziek."

"De beelden van het complete symfonieorkest op de A12 hadden niet alleen in Nederland impact, ze gingen de hele wereld over", zegt Katja Herbers over haar keuze voor XR Musicians. "Als ik denk aan de schoonheid en de breekbaarheid van de muziek tegenover de waterkanonnen van de politie, schiet ik vol. Een beter beeld voor waar we voor vechten is er niet. Het behoud van de schoonheid en de harmonie van ons mensen met elkaar en de natuur."