Buiten Beeld: Wat is er met die Zebraklok gebeurd?

13 December 2022, 10:41 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Ralph Kämena

Waar is de Zebraklok van het Centraal Station gebleven? Of het Monument Leger en Vloot in Scheveningen of het beeld De Pitcher in Laak? De meeste Hagenaars kennen de kunstwerken wel, maar wat is er mee gebeurd?

Vlak voor de feestdagen lanceert de website BuitenkunstDenHaag.nl een nieuwe rubriek waarbij informatie te vinden is over kunstwerken die tijdelijk of permanent niet aanwezig zijn in de stad. Beelden die vanwege bouwwerkzaamheden, herplaatsing, sloop, restauratie of diefstal uit het zicht zijn verdwenen. Ze zijn vanaf 20 december op de site terug te vinden onder de noemer Buiten Beeld.

In de publieke ruimte hebben weer en wind invloed op het materiaal van de werken. Vernieling en diefstal liggen vaker op de loer. Ook de openbare ruimte zelf is continu in ontwikkeling. Gebouwen worden afgebroken, pleinen en straten gaan met enige regelmaat op de schop. De beelden die in die gebieden staan, moeten dan opnieuw een goede plek krijgen. Dat kan even duren. 

Tekst gaat door onder foto.

Spoorbeeld van Auke de Vries. Foto: Ralph Kämena

Actuele informatie

Kunstcentrum Stroom Den Haag en de gemeente trekken samen op om de collectie Buitenkunst zo goed mogelijk te behouden en beheren. Op de website BuitenkunstDenHaag.nl is actuele informatie te vinden over alle kunstwerken in de openbare ruimte. De nieuwe rubriek Buiten Beeld vertelt waarom een beeld uit het straatbeeld verdwijnt, waar het zich bevindt, of en wanneer het terugkomt. Gaat het om een bijzonder geval, dan is extra achtergrondinformatie toegevoegd.