Blokkade A12 door XR voorbij, 1.579 aanhoudingen

27 May 2023, 17:51 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Politie Den Haag

De blokkade van de A12 in Den Haag door activisten van Extinction Rebellion (XR) is voorbij. Rond 17.00 uur werd door de politie de laatste demonstrant verwijderd. De weg moet nu eerst nog worden schoongemaakt, voordat auto's er weer gebruik van mogen maken.

Volgens XR deden zaterdag ongeveer 6.000 mensen en 130 maatschappelijke organisaties mee aan de actie op de Utrechtsebaan of vlak ernaast in de zogenoemde supportdemo. Onder de demonstranten was een orkest met meer dan 80 musici en een groep van ruim 100 wetenschappers.

De 1.579 actievoerders die zijn aangehouden door de politie werden in bussen vervoerd naar de Yp bij het ADO-stadion. De meesten werden daar onmiddelijk weer vrijgelaten. 40 personen die worden verdacht van zwaardere feiten als belediging en vernieling zijn naar het hoofdbureau van de politie gebracht. Zij worden strafrechtelijk vervolgd. Eén demonstrant is gearresteerd op verdenking van mishandeling omdat hij een agent zou hebben gebeten.

Extinction Rebellion blokkeerde de A12 in Den Haag vandaag voor de zevende keer als protest tegen fossiele subsidies. Om de demonstranten weg te halen zette de politie onder meer waterkanonnen in. Onder anderen acteur Sieger Sloot en actrice Carice van Houten werden door agenten weggevoerd. Ook schrijfster Simone van der Vlugt en zangeres Merol protesteerden op de Utrechtsebaan.