Black Friday wordt Green Friday bij Leger des Heils-winkel Den Haag

20 November 2023, 10:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage

De ReShare-winkel van het Leger des Heils Den Haag doneert komende vrijdag voor elk van haar medewerkers een boom via Trees For All. Deze organisatie plant bomen en herstelt bossen voor een beter klimaat.

Klanten van de ReShare Store aan de Paviljoensgracht in Den Haag kunnen ook zelf een bijdrage leveren door een bedrag naar keuze te doneren. Zo wordt Black Friday, Green Friday.

Black Friday is een fenomeen dat is overgewaaid uit Amerika; de dag na Thanksgiving waarop het shopseizoen van de feestdagen wordt ingeluid met hoge kortingen en speciale aanbiedingen. Ook in Nederland worden consumenten tegenwoordig op deze dag verleid met acties.

"Bij het zien van hoge kortingen is het gemakkelijk om te vergeten wat je écht nodig hebt en om verleid te worden door het vinden van een koopje. En met zoveel lage prijzen moet je je afvragen: wie en wat betaalt daar uiteindelijk de daadwerkelijke prijs voor?", zegt Nathalie Croes, Floormanager van de ReShare Store Den Haag.

Tekst gaat door onder foto.

Foto: PR

Ten koste van mens en milieu

"Al deze impulsaankopen – van kleding, schoenen, speelgoed, elektrische apparaten, meubels tot een abonnement op een tijdschrift – hebben enorme impact op het milieu. Voor de productie van spullen zijn veel kostbare grondstoffen, water en land nodig. Vervolgens moeten de artikelen verscheept en vervoerd worden, waardoor er nóg meer schadelijke broeikasgassen worden uitgestoten. Bovendien moeten al die spullen gemaakt en vervoerd worden door mensen, waarvan de werkomstandigheden mogelijk al niet goed zijn terwijl de druk toeneemt. Kortom, dit alles is schadelijk voor het klimaat, de biodiversiteit, het welzijn van onze medemens en onze eigen leefomstandigheden. Black Friday draait vooral om nemen, nog méér consumeren. Dit staat haaks op bewust consumeren en heeft een negatieve impact op mens en milieu."
 
Daarom doet de ReShare Store heel bewust niet mee met Black Friday maar kiezen zij in plaats daarvan voor Green Friday, het groene alternatief dat staat voor duurzame productie en consumptie. Nathalie Croes: “Wij doen wat we altijd doen, zoveel mogelijk kleding hergebruiken en in onze store verkopen voor een kleine prijs, maar niet ten koste van mens en milieu.”