Beeld Stille Strijd in Den Haag om taboe op zelfdoding te doorbreken

16 December 2023, 12:00 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Bastiaan Musscher | Saskia Stolz

Komende woensdag 20 december zal het kolossale kunstwerk Stille Strijd van kunstenaar Saskia Stolz in Den Haag worden onthuld door burgemeester Jan van Zanen.

Stille Strijd is een kunstwerk bedoeld om het taboe rondom depressie en zelfdoding onder jongeren te doorbreken en het gesprek daarover op gang te brengen. Het grote standbeeld van een in elkaar gedoken jongen staat symbool voor de innerlijke strijd die veel depressieve jongeren voeren. Het kunstwerk staat tot en met 29 december op de Laan van Reagan en Gorbatsjov (Koekamp) in Den Haag.

Het beeld was voor het eerst te zien op het Museumplein in Amsterdam en reist sindsdien door Nederland. De maker, Saskia Stolz van het Power of Art House, wordt dagelijks overspoeld met bedankmails van nabestaanden. "Het is soms best zwaar om de pijn en verdriet van nabestaanden te lezen, maar het voelt tegelijkertijd goed dat ik iets heb kunnen betekenen voor hen. De mails komen uit het hele land en uit alle lagen van de samenleving."

Tekst gaat door onder foto.

Foto: Bastiaan Musscher | Saskia Stolz. 

Toename zelfdoding

Het aantal zelfdodingen door jongeren tot 30 jaar is de afgelopen jaren toegenomen. Suïcide is zelfs doodsoorzaak nummer 1 onder jongeren. Het betreft met name jongvolwassen mannen tussen 20 en 30 jaar. Het Power of Art House vraagt met het kunstproject Stille Strijd aandacht voor deze verontrustende feiten. “Er rust een behoorlijke taboe op depressie, terwijl erover praten juist zo belangrijk is om het isolement te doorbreken. Dit beeld schreeuwt om aandacht.”, aldus Saskia Stolz.

Denk jij aan zelfdoding? Stichting 113 Zelfmoordpreventie is 24 uur per dag bereikbaar, 7 dagen per week. Bel 113 of 0800-0113 (gratis), of anoniem via de chat op de website 113.nl.