Babette Wagenvoort benoemd als eerste Haagse Stadstekenaar

17 March 2023, 11:45 uur
Den Haag & Regio
mainImage
Gemeente Den Haag
Florien Vos (gemeente Den Haag), Heske ten Cate (Nest), Babette Wagenvoort (Stadstekenaar), wethouder Saskia Bruines en Samira Ben Messaoud (Nest).

Illustrator en beeldend kunstenaar Babette Wagenvoort is benoemd als eerste Haagse Stadstekenaar. De komende twee jaar brengt zij Den Haag in beeld door bekende en onbekende Haagse plekken te bezoeken waar mensen samenkomen. In haar tekeningen legt zij de ervaringen en belevingen vast van Haagse inwoners.

Wagenvoort woont en werkt in Den Haag en is een ervaren en veelzijdig tekenaar. Zo maakt ze illustraties voor theatervoorstellingen maar ook voor de VPRO-gids. De komende twee jaar publiceert ze iedere maand twee tekeningen die gaan over Den Haag. De AD Haagse Courant publiceert maandelijks een tekening in de zaterdagkrant en er vinden ook exposities plaats op diverse plekken in Den Haag, zoals het Gemeentearchief.

Wagenvoort wil de veelzijdigheid van Den Haag onderzoeken en samenvatten, waarbij ze zich vooral richt op de actualiteit en plekken waar mensen samenkomen.

Tekst gaat door onder illustratie.

Illustratie: Babette Wagenvoort.

Motie in gemeenteraad

Het Stadstekenaarschap is ontstaan vanuit een motie in de Haagse gemeenteraad door Judith Klokkenburg van de ChristenUnie/SGP. Het project is een samenwerking van de gemeente, het Haags Gemeentearchief en kunstruimte NEST. Ook andere steden hebben stadstekenaars zoals Amsterdam, Nijmegen en Rotterdam.

Wethouder Saskia Bruines van Cultuur: "Ontzettend leuk dat we nu onze eigen Haagse stadstekenaar hebben die op zoek gaat naar de veelzijdigheid van Den Haag. Ik ben benieuwd naar haar moderne en actuele blik op de stad en ik hoop dat het veel mensen inspireert en nieuwsgierig maakt naar de plekken die zij tekent. Haar eerste werk laat de iconische Grote Marktstraat zien. Dit is bij uitstek een plek waar ontzettend veel mensen samenkomen uit alle Haagse windstreken."